«Αιματοβαμμένο» το τρίτο τρίμηνο

Το πλέον «αιματοβαμμένο» τρίμηνο των τελευταίων τεσσάρων ετών αναδείχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς τα χρηματιστήρια έχασαν περίπου 12 τρισ. δολάρια

Το πλέον «αιματοβαμμένο» τρίμηνο των τελευταίων τεσσάρων ετών αναδείχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς τα χρηματιστήρια έχασαν περίπου 12 τρισ. δολάρια, με τους δείκτες των κινεζικών μετοχών να καταρρέουν και τις εκροές – περίπου 40 δισ. δολάρια – από τις αναδυόμενες αγορές να είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος του 2008.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με βάση τους δείκτες της MSCI, σημείωσε μετά το Βατερλό των τραπεζικών μετοχών (-45% μετά τις εκλογές) τη δεύτερη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως με απώλειες 36%, ακολουθώντας την αγορά του Καζακστάν (-52%). Το «Τοπ 10» των απωλειών συμπληρώνουν η Βουλγαρία (-34,4%), η Γκάνα (-34,2%), η Βραζιλία (-34%), η Ζιμπάμπουε (-29,7%), η Κίνα (-27,1% για τον δείκτη μετοχών Α 50 και -29% για τον Shanghai Composite), η Ινδονησία (-24,3%), η Νέα Ζηλανδία (-24.2%) και η Σερβία (-23,9%).
Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο βίωσε το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων έξι ετών, με φόντο τις ανησυχίες για το πλεόνασμα αποθεμάτων και τον εν εξελίξει πόλεμο των τιμών για τα μερίδια αγοράς, καταγράφοντας πτώση 24%, ενώ τα εμπορεύματα επέστρεψαν στα επίπεδα του 2008, με τον δείκτη Bloomberg Commodity Index να έχει χάσει στο τρίτο τρίμηνο 16%. Αντίθετα κινήθηκε πάντως το παλλάδιο που σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη σε βάθος τετραετίας, ωθούμενο από το σκάνδαλο της Volkswagen. Δεδομένου ότι η πλατίνα αποτελεί βασικό στοιχείο των μετατροπέων πετρελαίου, ενώ το παλλάδιο είναι το μέταλλο που προτιμάται για τους βενζινοκινητήρες, η τιμή των δύο μετάλλων κατέγραψε δραματική απόκλιση.
Οι αγορές φαίνονται συνολικά εύθραυστες, καθώς η συνεχής αβεβαιότητα στις αναδυόμενες έχει μεταφερθεί στις ανεπτυγμένες, προκαλώντας απότομη αύξηση της μεταβλητότητας. Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων αύξησαν τις θέσεις τους σε μετρητά, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ισχυρής επιβράδυνσης στην οικονομία της Κίνας έχουν αυξηθεί, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου και συνολικά των εμπορευμάτων κατέρρευσαν.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ προειδοποίησε για επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αυτή τη φορά στις αναδυόμενες οικονομίες, απόρροια της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Ο εταιρικός δανεισμός των αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί από 4 τρισ. δολάρια το 2004 σε 18 τρισ. δολάρια. Η Κίνα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δανεισμού αυτή τη δεκαετία, ενώ η Τουρκία, η Χιλή και η Βραζιλία επίσης φλερτάρουν με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.


Goldman Sachs
Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Στα 13 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, μειώνοντας τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank στα 0,13 ευρώ (από 0,3), Πειραιώς στα 0,08 ευρώ (από 0,4) και Eurobank στα 0,03 ευρώ (από 0,12 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk