Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, από τη δολοφονία στο Κερατσίνι του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά και το απόγευμα διοργανώνονται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η δολοφονία Φύσσα αποτέλεσε σταθμό στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τις Αρχές και δύο χρόνια μετά φαίνεται ότι θα στοιχειώσει την πορεία της δίκης για την εγκληματική οργάνωση, έπειτα από την προκλητική ομολογία Μιχαλολιάκου περί «πολιτικής ευθύνης» για την ενέργεια.

Μία ημέρα πριν από την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα και τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ομολόγησε κυνικά ότι φέρει την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ παραλλήλισε τη δολοφονία Φύσσα με τις δολοφονίες Τεμπονέρα και Λαμπράκη.

Μπορεί η κυνική αυτή ομολογία να απευθυνόταν στο εκλογικό ακροατήριο της ΧΑ, ωστόσο σε δικαστικό επίπεδο είναι επιβαρυντική, καθώς εγκαταλείπει τους έως τώρα υπερασπιστικούς ισχυρισμούς περί «τσακωμου για το ποδόσφαιρο» τη μοιραία νύχτα στο Κερατσίνι και παραδέχεται ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν αποτέλεσμα επίθεσης εναντίον πολιτικού αντιπάλου.

Εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ τονίζουν ότι επί της ουσίας αποδέχθηκε την κατηγορία περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η υπόλοιπη ηγετική ομάδα της ΧΑ, στο σύνολό τους αποφυλακισμένοι πλέον, δεν έχουν προσέλθει ούτε μία φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου διεξάγεται η δίκη για την εγκληματική οργάνωση από τις 20 Απριλίου.

Προς το παρόν, στην ακροαματική διαδικασία πρωταγωνιστούν διαδικαστικά θέματα. Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές αναγνώστηκε το βαρύ κατηγορητήριο, ενώ δεν κατάφεραν να καταθέσουν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, κάτι που αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές.

Η οικογένεια Φύσσα διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός: «Δεν καταφέραμε να ακουστούμε για άλλη μια φορά».

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Ανάθεμά τους γι’ αυτό που μας κάνανε. Λέω ό,τι και ο γιός μου: σιγά μη φοβηθώ».

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις

Συνδικάτα και σωματεία του Πειραιά αναμένεται να συγκεντρωθούν, από τις 6 το απόγευμα, στην Παναγή Τσαλδάρη 60 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στην πλατεία Κύπρου και στην πλατεία Ζαρντέν. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, στις 9 το βράδυ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής θα πραγματοποιηθεί συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ή Killah P όπως ήταν γνωστός τους κύκλους της χιπ χοπ μουσικής σκηνής.

Μουσικοί που είχαν χρόνια να μιλήσουν μεταξύ τους αποφάσισαν να τιμήσουν όλοι μαζί τον φίλο τους στήνοντας ένα μικρό μουσικό φεστιβάλ με τίτλο «Rap Monster», ένα φεστιβάλ που είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο Παύλος το 2012.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι: 12ος Πίθηκος, Μέγας, Τοτέμ, Wrongface, Ορθολογιστές, Flowjob, Μυστική Συνταγή, MC Yinka, JK1 & Eversor, Λύκος, X-KAPE.

Στην αφίσα τους σημειώνουν: «Όταν ψηφίζεις τους Ναζί, γίνεσαι συνένοχος στα εγκήματά τους»

«Είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε στη φασιστική ιδεολογία να δηλητηριάζει τις ψυχές των νέων ανθρώπων, να μην επιτρέψουμε να υπάρξει άλλο θύμα ρατσισμού ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, χρώμα ή πολιτική τοποθέτηση» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος για την αντιφασιστική συγκέντρωση το απόγευμα.

«Η δολοφονία αυτή δεν ήταν η αρχή αλλά ούτε και το τέλος της δράσης της Χρυσής Αυγής. Παρά την προσπάθεια να εξαπατήσουν την κοινωνία δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο , η δράση τους συνεχίζεται σπέρνοντας το μίσος απέναντι σε μετανάστες και αντιφασίστες πολίτες» προσθέτει.

«Η 18η του Σεπτέμβρη πρέπει να αποτελέσει το μαζικό και αποφασιστικό ξεκίνημα για την ανάπτυξη ενός αντιφασιστικού κινήματος το οποίο με κεντρικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και με δράσεις στις γειτονιές και τους κοινωνικούς χώρους δε θα αφήσει τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι και να ξαναβγούν στο δρόμο. Το χρωστάμε στη μνήμη του Παύλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

«Να απαιτήσουμε να προχωρήσει η δίκη και να καταδικαστούν ισόβια οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Στη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση συμμετέχουν ναυτεργατικά σωματεία, τα σωματεία Μετάλλου Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας, Επαγγελματιών Οδηγών, Παράρτημα Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πειραιά.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης σημειώνει ότι «η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Η κυνική ανάληψη της ευθύνης για την δολοφονία από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, χθες, μόλις μια ημέρα από την θλιβερή επέτειο, αποτελεί την πιο προκλητική απόδειξη για το ποιοι είναι αυτοί που οπλίζουν τα χέρια των δολοφόνων».

Και προσθέτει: «Δυο ημέρες πριν από τις εκλογές έχουμε χρέος και καθήκον να υπογραμμίσουμε την ανθελληνική, ανήθικη και παράνομη δράση του φασιστικού μορφώματος, έχουμε χρέος να υψώνουμε το ανάστημά μας ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό».

Ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει ακόμη ότι: «Δυο χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και έξι μήνες από την έναρξη της δίκης τους στον Κορυδαλλό, οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας, οι γειτονιές της Β’ Πειραιά, οι φίλοι και η οικογένειά του, απαντάμε δυναμικά στις προκλήσεις των φασιστών. Απαντάμε με αγώνες, με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η δίκη των ενόχων χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια. Απαιτούμε να τηρηθεί η δέσμευση ότι η δίκη θα μεταφερθεί εκτός Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών. Απαιτούμε να ακουστεί η φωνή της οικογένειας του Παύλου και των άλλων θυμάτων».