«Κοινή Επιτροπή Μελέτης και Δράσεων» σύστησαν το Συνοδικό Γραφείο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), με πρωτοβουλία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά από σχετική έγκριση και ευλογία της Ιεράς Συνόδου.
Σκοπός της Κοινής Επιτροπής είναι η συντονισμένη ανάδειξη και προβολή, εντός και εκτός Ελλάδος των Ιερών Μνημείων, Ιερών Μονών και των Ιερών Προσκυνημάτων του Ελλαδικού χώρου, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η διευκόλυνση των προσκυνηματικών ομάδων.
Σε αυτή συμμετέχουν από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ως επικεφαλής και Μέλη του Συνοδικού Γραφείου η κυρία Αγγελική Βαρελά και οι κ.κ. Χρήστος Πετρέας και Βασίλειος Τζέρπος. Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΗΑΤΤΑ συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, ως επικεφαλής και τα μέλη του, η κυρία Μαρία Αλιφραγκή και οι κ.κ. Νικόλαος Κελαϊδίτης και Γεώργιος Παλιούρας.
Η πρώτη συνάντηση της Κοινής Επιτροπής έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, όπου τα Μέλη ενημερώθηκαν αρχικά για τις μέχρι σήμερα δράσεις του κάθε Φορέα (Εκκλησία – ΗΑΤΤΑ) και συζήτησαν τις δυνατότητες πραγματοποίησης κοινών εκδηλώσεων-δράσεων εντός του νέου Εκκλησιαστικού Ετους Σεπτ. 2015 – Αυγούστου 2016.
Συζήτησαν επίσης:
α) τις δυνατότητες και διαδικασίες κοινής επιλογής, από το Συνοδικό Γραφείο και από τον ΗΑΤΤΑ, όλων των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων που ενδιαφέρονται και θα μπορούν να πιστοποιηθούν, ως ικανά να οργανώνουν τις προσκυνηματικές περιηγήσεις.
β) για κοινές δράσεις προβολής των Ι. Μνημείων, των Ι. Μονών και των Ι. Προσκυνημάτων του Ελλαδικού χώρου μεταξύ όλων των ελληνικών και ρωσικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα θέματα του τουρισμού, ενόψει του έτους της Ελληνο – Ρωσικής Φιλίας 2016,
γ) για την συνεργασία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού WTM 2015, η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο το Νοέμβριο.
Αποφασίστηκε δε τα Μέλη τηςΚοινής Επιτροπής να επεξεργαστούν κείμενο για να υπογραφθεί στο άμεσο μέλλον, εκ μέρους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δ. Συμβουλίου του ΗΑΤΤΑως «Πρωτόκολλο Συνεργασίας».
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής έγιναν δεκτά από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσαν για τα θέματα που συζητήθηκαν και τρέχοντα θέματα της τουριστικής περιόδου.