Οι εικόνες με τις ουρές κόσμου τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου έξω από γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας έκπληξη ακόμη και σε όσους ασχολούνται χρόνια με τη γυμναστική. Ο λόγος ήταν οι χαμηλές τιμές στις ετήσιες συνδρομές που παρακίνησαν πολύ κόσμο στο να εγγραφεί στη συγκεκριμένη φίρμα, ανταποκρίνεται όμως με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των πολιτών; Είναι μόδα ή απόρροια μιας μανίας να κυνηγάμε τις προσφορές;
Στροφή στην άθληση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή του Ελληνα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει και την άθληση είτε σε κλειστούς είτε σε ανοιχτούς χώρους. Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων κ. Δώρος Κλεοβούλου, ο λόγος που συνετέλεσε σε αυτή την αυξητική τάση προσέλευσης κοινού στα γυμναστήρια είναι «η συνεχής πληροφόρηση του κοινού για τα σημαντικά οφέλη της σωματικής άσκησης. Η νεότερη γενιά των Ελλήνων έχει συνδέσει την καθημερινότητά της με τη γυμναστική. Αρκετοί γιατροί συνιστούν σε ασθενείς τους τη σωματική δραστηριότητα για θεραπευτικούς και προληπτικούς ακόμη λόγους και με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας ίσως αποτελεί μια χαμηλού κόστους και παράλληλα ωφέλιμη απασχόληση-δραστηριότητα».
Οπως εξηγεί η 19χρονη Χριστίνα που ζει στον Βόλο, αποφάσισε να αγοράσει μια ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο για να συνηθίσει να γυμνάζεται σε κάποιο πρόγραμμα συστηματικά αλλά και για να χαλαρώνει από το στρες του πανεπιστημίου. Μάλιστα, όπως περιγράφει στο «Βήμα», σε συζητήσεις με συμφοιτητές της έχει παρατηρήσει αυτή την αλλαγή, «θα έλεγα ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή. Πιστεύω ότι βαρέθηκαν τις κραιπάλες και αναζητούν κάτι καλύτερο για τη ζωή τους».
Το δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη «στροφή» έβαλαν και τα γυμναστήρια Yava Fitness, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, μέσω αυτής της διήμερης προσφοράς στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου. Η κοσμοσυρροή εξέπληξε και τους υπευθύνους των γυμναστηρίων, οι οποίοι όμως είχαν ήδη προβλέψει τις ανάγκες που θα προέκυπταν.


Ανταγωνισμός… εξωφρενικός

Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης πάντως οι συνδρομές τόσο σε μεγάλες αλυσίδες όσο και στα συνοικιακά γυμναστήρια έχουν μειωθεί σημαντικά. Ετσι, κάποιος που αναζητεί έναν χώρο για να γυμναστεί μπορεί να βρει πια οικονομικά πακέτα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων και η συντριπτική πλειονότητα των μελών του έχουν ταχθεί κατά του φαινομένου της εξωφρενικής μείωσης των τιμών χρέωσης των παρεχόμενων από τα γυμναστήρια υπηρεσιών σωματικής άσκησης. Την τελευταία δεκαετία, και πριν αρχίσει η οικονομική κρίση, κάποιες αλυσίδες γυμναστηρίων άρχισαν να μειώνουν τις τιμές τους προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες» αναφέρει ο κ. Κλεοβούλου. «Ενας αρρωστημένος ανταγωνισμός έφερε τις τιμές στα ετήσια προγράμματα να κατεβαίνουν κάτω από 100 ευρώ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τόσο χαμηλές τιμές χρέωσης των υπηρεσιών του δεν έχει κανένας συναφής με τα γυμναστήρια κλάδος (κέντρα αδυνατίσματος, διαιτολογικά γραφεία, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ.). Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι η χαμηλή αυτή τιμολογιακή πολιτική οδηγεί μόνο στην υποβάθμιση του κλάδου και στην απαξίωση της υπηρεσίας. Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν ωφελούν τον κλάδο, αντίθετα δημιουργούν τεράστια προβλήματα» συνεχίζει.
Αυτή η μείωση τιμών έχει αυξήσει τον αριθμό των αθλουμένων και δημιουργεί συνωστισμό στους χώρους άθλησης. Το πόσοι άλλωστε από όσους γράφτηκαν όπως και το ποιες ώρες θα αθλούνται τακτικά, πιθανώς να προκαλέσει συνωστισμό, σκέφτονται ορισμένοι, κάτι ωστόσο που μένει ως ερώτημα στη συνέχεια. Η κυρία Λιλή μετά τη δουλειά της και ανάμεσα στα εξωσχολικά μαθήματα των παιδιών της προσπαθεί να εντάξει στο πρόγραμμά της και τη γυμναστική σε χώρο στη γειτονιά της. «Μου αρέσουν περισσότερο τα ομαδικά προγράμματα pilates και zumba. Επειδή όμως οι τιμές είναι χαμηλές μαζεύεται αρκετός κόσμος, παρ’ όλο που η αίθουσα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά το μάθημα αλλά και η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική» δηλώνει.
«Εμείς ως υπεύθυνο κλαδικό όργανο καλούμε τον καταναλωτή να μην έχει μοναδικό του κριτήριο στην επιλογή γυμναστηρίου το ύψος της τιμής. Ο συνδυασμός κριτηρίων επιλογής γυμναστηρίου πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο των προδιαγραφών των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γυμναστηρίου, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την επιστημονική επάρκεια και κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού, την καταλληλότητα των συνθηκών κλιματισμού και εξαερισμού του χώρου κ.λπ.» καταλήγει ο κ. Κλεοβούλου.
Για την 28χρονη Ολγα η γυμναστική αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οπως εξηγεί, είχε προσπαθήσει να ασχοληθεί σοβαρά και στο παρελθόν, ακολουθώντας τη μόδα των ετήσιων συνδρομών σε αλυσίδα γυμναστηρίων, όμως δεν τα είχε καταφέρει. «Απαραίτητες προϋποθέσεις για εμένα αποτελούν η κατάρτιση του προσωπικού και η διάθεσή του να είναι δίπλα μου, καθώς και η υγιεινή στους χώρους εκγύμνασης και στα αποδυτήρια. Προτιμώ λοιπόν να πληρώσω κάτι παραπάνω, μέσα στο πνεύμα της εποχής φυσικά, αλλά να μη συνωστίζομαι σε έναν χώρο που πάω και για να ξεφεύγω από την καθημερινότητα» σχολιάζει.
Στον ανοιχτό χώρο
Αρκετοί ωστόσο καταφεύγουν και στην εναλλακτική γυμναστική στο ύπαιθρο. Στάδια και πάρκα γεμίζουν καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα με ανθρώπους όλων των ηλικιών που τρέχουν και αθλούνται. «Με εντυπωσιάζει θετικά ότι στη γειτονιά μου, στο άλσος Βεΐκου για παράδειγμα, συναντώ πολλές παρέες ή και ζευγάρια μεγάλης ηλικίας με τα αθλητικά τους να βγαίνουν καθημερινά για περπάτημα, αλλά και στον στίβο της Γκράβας, όπου τα πρωινά του Σαββατοκύριακου πλάι στους νεαρούς αθλητές τρέχουν ή περπατούν περίοικοι κάθε ηλικίας» λέει η Ολγα. «Εχει αλλάξει εν μέρει ο τρόπος ζωής των Ελλήνων, ο κόσμος γενικά ψάχνεται και θέλει να γυμναστεί. Βρίσκει μια διέξοδο στα προβλήματά του με τη γυμναστική, κάτι που είναι καλό για εμάς τους γυμναστές» λέει στο «Βήμα» ο personal trainer Παντελής Παππάς.


Γυμναστική και online

Προτάσεις για οικονομικούς τρόπους άθλησης υπάρχουν ακόμη και online, όπως το Homefitness.gr. Το πρώτο ηλεκτρονικό γυμναστήριο στο οποίο μπορεί ο καθένας να κάνει ολοκληρωμένη γυμναστική από το σπίτι όποια ημέρα και ώρα τον εξυπηρετεί, ό,τι είδους άσκηση προτιμά, πάντα με την καθοδήγηση από τους γυμναστές και με μικρό κόστος. Η πλατφόρμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και μέχρι στιγμής έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 εγγραφές. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει επαγγελματικά βίντεο γυμναστικής έπρεπε να προτρέξει σε διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο ή να αναζητήσει αντίστοιχα sites του εξωτερικού.

HeliosPlus