Πλεόνασμα 14,8 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το έτος 2014 ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό που ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμος Αθηναίων παρουσιάζει λογιστικό πλεόνασμα για τέταρτη συνεχή οικονομική χρήση, παρά τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 69,3 εκατ. ευρώ, ποσοστό 44%, σε σύγκριση με το 2011.
«Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρεάζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους πολίτες, η δημοτική αρχή με σκληρή δουλειά, με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη, τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια, κατόρθωσε να κρατήσει την πόλη όρθια με οικονομικό πλεόνασμα» δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης. Όπως τόνισε, οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες δεν μειώθηκαν ούτε στο ελάχιστο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, παρά τη γενικότερη βαριά οικονομική κρίση, ο δήμος δεν χρωστά στην εφορία και σε ασφαλιστικούς φορείς και καταβάλλει κανονικά μισθούς και ημερομίσθια στους εργαζομένους. Επίσης, μείωσε τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 62% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2013 και σήμερα δε ξεπερνούν τα 9,7 εκατ. ευρώ.Μείωσε ακόμη τα δάνεια και τις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 13,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο.
Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 47,9% και ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ το 2014, έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το 2013, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Μπρούλιας, επισημαίνοντας ότι ο εξορθολογισμός των οικονομικών του δήμου πιστοποιείται και από τη μείωση των υποχρεώσεων. Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου Αθηναίων την 31η Δεκεμβρίου 2010, πριν από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τη νυν δημοτική πλειοψηφία, ανέρχονταν στο ποσό των 289,5 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2013 στο ποσό των 221,2 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014 στο ποσό των 179,3 εκατ. ευρώ. Μειωμένες δηλαδή κατά 110,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010, δηλαδή, μέσα στην τετραετία, οι υποχρεώσεις του δήμου Αθηναίων μειώθηκαν κατά 38%.
Παράλληλα, άρχισε και συνεχίζει το κοινωνικό του έργο, σιτίζοντας και στεγάζοντας άπορους συμπολίτες μας, μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, που στηρίζουν καθημερινά περίπου 20.000 πολίτες. Στον επενδυτικό τομέα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σειρά έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και από ιδίους πόρους, με συνολικό προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ.