Τόπε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας μιλώντας σε μια πλατεία στα Τζουμέρκα – και το βρήκα πολύ εύστοχο παραλληλισμό για τα πολιτικά μας.
Ξέρετε, είπε στα Πράμαντα, γιατί στα χωριά της Ηπείρου υπάρχουν σπίτια μισογκρεμισμένα να χάσκουν χωρίς σκεπή, ετοιμόρροπα; Επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Και ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που είναι έτοιμοι να πληρώσουν καλά λεφτά, το σπίτι ρημάζει και γκρεμίζεται από την έλλειψη συνεννόησης των πολλών κληρονόμων.
Ακριβώς όπως και στην πολιτική ζωή του τόπου όπου η αδυναμία συνεννόησης μας έχει φέρει στα σημερινά αδιέξοδα.
Άδικο έχει; Κοιτάξτε τώρα που βρισκόμαστε: Πριν από ένα χρόνο ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε στη ΔΕΘ ότι εάν βγει κυβέρνηση θα σκίσει τα μνημόνια, θα τερματίσει την λιτότητα, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει το αφορολόγητο, θα, θα, θα. Έτσι αντί να συνεννοηθεί για το καλό της χώρας με την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να ολοκληρωθεί το μνημόνιο και υπάρξει στο τέλος του 2015 προσφυγή στις κάλπες, εκβίασε πρόωρες εκλογές εκεί που είχε αρχίσει η ανάπτυξη και ήμασταν στο κατώφλι των αγορών.
Στις κάλπες αυτές του Ιανουαρίου οι ψηφοφόροι πίστεψαν στις υποσχέσεις και ανέδειξαν τον κ.Τσίπρα Πρωθυπουργό. Ο οποίος, όμως, μετά από 7 μήνες χαοτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους υποχρεώθηκε να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί: oύτε την λιτότητα τερμάτισε, ούτε τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους κατήργησε και στο τέλος αντί να σκίσει τα μνημόνια ψήφισε και νέο δικό του αφού προηγουμένως είχε κλείσει τις τράπεζες – σπρώχνοντας την οικονομία πολλά χρόνια πίσω.
Τώρα δίνεται – και πάλι – η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να έρθει σε συνεννόηση για το καλό της χώρας με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, αφού πλέον δεν μπορεί να κυβερνήσει : σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει γυρίσει την πλάτη στην ηγεσία του κόμματος και επιμένει στο αντάρτικο κατά της Ευρώπης ακόμη με τίμημα την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.
Η φόρμουλα της συνεννόησης που δίνεται στον κ. Τσίπρα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για ένα χρονικό διάστημα π.χ. 12 μήνες ώστε να μπορέσουν να ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου και υλοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους και εν συνεχεία η χώρα να πάει σε κάλπες για να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση.
Και πάλι ,όμως, ο κ.Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί την συνεννόηση και τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου και στην χρηματοδότηση της χώρας.
Νέες κάλπες που κατά πάσα πιθανότητα θα αναδείξουν – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – και πάλι πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα ,συνεργαζόμενη αυτή τη φορά με συγγενή κεντροαριστερά κόμματα όπως το Ποτάμι ή και το ΠΑΣΟΚ αφού κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την τύχη των ΑΝΕΛ .
Μια κυβέρνηση που θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει και πάλι το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου -όπως δηλαδή θα έκανε και σήμερα μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης εφόσον ο κ. Τσίπρας διαλέξει την συνεργασία με την αντιπολίτευση αντί της νέα προσφυγής στις κάλπες – την τρίτη μέσα σε μία χρονιά αν υπολογίσει κανείς και το δημοψήφισμα.
Γι αυτό η χώρα μοιάζει ολοένα με τα μισογκρεμισμένα σπίτια της Ηπείρου των οποίων οι ιδιοκτήτες – παρά το κοινό συμφέρον – αρνούνται να συνεννοηθούν…