Την ανάγκη για την ενίσχυση της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Eurobank.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι εξαγωγές (εμπορευματικές συναλλαγές) της ελληνικής οικονομίας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,92% (από 2,06 στα 2,18 δις ευρώ) το μήνα Απρίλιο.
Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο 5,97% (από 3,63 στα 3,85 δις ευρώ).
Το 55,37% των εξαγωγών είχε ως προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενώ το υπόλοιπο 44,63% κατευθύνθηκε προς τρίτες χώρες. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τις δαπάνες των εισαγωγών ήταν στο 49,57% και 50,43% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει η Eurobank, σε όρους αθροίσματος 4 μηνών (Ιανουάριος-Απρίλιος) οι εξαγωγές εμπορευμάτων ανήλθαν στα 8,45 δις ευρώ και παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές μειώθηκαν από 15,46 στα 14,84 δις ευρώ και ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα του πρώτου 4-μήνου 2015 διαμορφώθηκε στα -6,39 δις ευρώ (-7,02 δις ευρώ, αντίστοιχο 4-μηνο 2014).
«Μέχρι και το τέλος του 2008 οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων ακολούθησαν ένα μονοπάτι σχετικά ομοιόμορφων ποσοστιαίων ρυθμών μεταβολής (αύξηση). Αυτή η πορεία διακόπηκε απότομα το 2009 κυρίως λόγω της γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης η οποία προκάλεσε τη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ (οπότε και των εισοδημάτων) στην πλειοψηφία των εμπορικών εταίρων της ελληνικής οικονομίας« τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank.
Και προσθέτουν πως «η εν λόγω διαταραχή είχε μακροπρόθεσμο χαρακτήρα καθώς οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν –τουλάχιστον μέχρι σήμερα – στο προ κρίσης (2009) αναπτυξιακό τους μονοπάτι».
Ωστόσο, υπογραμμίζουν σχετικά, έπειτα από την αρχική απότομη πτώση συνέχισαν να αναπτύσσονται μέχρι και το 3ο τρίμηνο 2012 με ποσοστιαίους ρυθμούς μεταβολής παρόμοιους (κατά μέσο όρο) με εκείνους της περιόδου 2003-2008.
Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να ερμηνεύσουν αυτήν την πορεία είναι η ενίσχυση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας (π.χ. μεγάλη (μικρή) πτώση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας (σε όρους ΕνΔΤΚ)) και η σχετική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων, αναφέρει η Eurobank.
«Το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων από το 2009 και έπειτα δεν επέστρεψαν στο αναπτυξιακό μονοπάτι της προ κρίσης (2009) περιόδου μπορεί να ερμηνευτεί σε έναν βαθμό από την παρόμοια συμπεριφορά που ακολούθησε το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Και προσθέτουν πως «το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό, καθώς μια ενδεχόμενη παρατεταμένη στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών».