Μέχρι και χθες η κατάσταση παρέμενε θολή στις διαπραγματεύσεις και τίποτε δεν παρέπεμπε σε συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Αντιθέτως σχεδόν άπαντες προεξοφλούσαν την αποτυχία του.
Τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του εκτιμούσαν την Τετάρτη ότι δεν αναμένουν συμφωνία. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι υπό αυτές τις συνθήκες η αγωνία και η αβεβαιότητα θα παραταθούν και θα ενισχύσουν την πίεση στις Τράπεζες, από τις οποίες την Τετάρτη αποσύρθηκε σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται σε οριακό επίπεδο και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων.
Ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσέφερε άλλο 1,1 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα εκροών.
Ωστοσο η Φρανκφούρτη συνεχίζει να καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες με το σταγονόμετρο, επειδή ακριβώς θέλει να διατηρήσει το καθεστώς πίεσης όσο δεν υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Ανώτερες τραπεζικές πηγές πάντως σημείωναν ότι αυτή η τόσο οριακή κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Η ίδια πηγή ωστόσο διευκρίνιζε ότι δεν αναμένει λύση στο επίπεδο του Eurogroup και μετέφερε τις οποίες ελπίδες για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, η σύγκληση της οποίας δεν αναμένεται τελικά εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Κατά τα φαινόμενα το ελληνικό θέμα θα παραπεμφθεί στην προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ελληνική οικονομία θα αντέξει μέχρι τότε υπό καθεστώς εντεινόμενης πίεσης στις Τράπεζες. Ως γνωστόν οι καταθέσεις διαρρέουν σταθερά τους τελευταίους μήνες απο τις ελληνικές Τράπεζες.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή της κρίσης οι ελληνικές Τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ.διέρρευσαν τους τελευταίους πέντε μήνες.
Αυτή τη στιγμή το ύψος των καταθέσεων έχει πέσει κάτω από τα 130 δισ. ευρώ την ώρα που η εξάρτηση από τον ELA, από τον έκτακτο δηλαδή μηχανισμό χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσέγγισε τα 120 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ακριβώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο. Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει ταχέως συμφωνία με τους εταίρους το πιστωτικό γεγονός θα επισυμβεί και η ελληνική οικονομία θα πέσει εντός, από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.