Αλλα πέντε άτομα που εκδήλωσαν μέσω Διαδικτύου πρόθεση αυτοκτονίας απέτρεψε κατά το περασμένο τριήμερο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην πρώτη περίπτωση, η Αστυνομία ενημερώθηκε, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι χρήστης του Διαδικτύου, σε κλειστή πανεπιστημιακή διαδικτυακή κοινότητα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Μετά από ψηφιακή έρευνα και αλληλογραφία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τα στοιχεία και ο τόπος διαμονής του 21χρονου βρέθηκαν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερωνόταν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι και 52χρονος χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης είχε παρόμοια τάση. Κατόπιν και επικοινωνίας με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος τον εντόπισαν έγκαιρα.

Και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω της online διαδικασίαςCyber Alert ότι 31χρονη εκδήλωσε μέσω τηλεφώνου την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει. Η γυναίκα εντοπίστηκε τελικά, από αστυνομικούς της Τροχαίας, να κινείται οδικώς και οδηγήθηκε με τη συνοδεία τους στο αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας. Ενημερώθηκε η εισαγγελική Αρχή, η οποία διέταξε την άμεση μεταφορά της σε Δημόσιο Νοσοκομείο για την παροχή σχετικής ψυχιατρικής φροντίδας.

Σε άλλη περίπτωση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες του Σαββάτου, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης σκόπευε να αυτοτραυματιστεί για να βάλει τέλος στη ζωή του. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 34χρονο, ο οποίος βρέθηκε και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα. Και στην περίπτωση αυτή, ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, που διέταξε την άμεση μεταφορά του σε Δημόσιο Νοσοκομείο για ψυχιατρική φροντίδα.

Επίσης το πρωί του Σαββάτου, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι και άλλος χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι θα αυτοκτονήσει. Μετά από επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο 35χρονος ταυτοποιήθηκε άμεσα και εντοπίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του. Οι συγγενείς του ενημέρωσαν τους αστυνομικούς πως λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση από ψυχίατρο.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.