Το οργανωμένο κύκλωμα διαφθοράς στη δημοτική ηγεσία της Ρώμης είχε συνταράξει την ιταλική πολιτική, και το νέο κύμα συλλήψεων να φέρνει ξανά στο φως σε όλη του τη «δόξα» το σκάνδαλο που έχει αγγίξει και τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις.

Μετά το μπαράζ συλλήψεων, στις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων που βγαίνουν στη δημοσιότητα οι Ιταλοί ακούν φράσεις που… φαντάζουν βγαλμένες από τον Νότο σε άλλες εποχές -όμως προέρχονται από το ρωμαϊκό Καπιτώλιο σήμερα.

Οι νέες συλλήψεις άλλων 44 προσώπων την Πέμπτη γύρω από το κύκλωμα της «Μαφίας της Πρωτεύουσας» περιλάμβαναν δημοτικούς αξιωματούχους τόσο της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς όσο και της κυβερνώσας κεντροαριστεράς.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -που, εξαιτίας της υπόθεσης, έχει θέσει υπό επιτηρήση όλη την τοπική κομματική επιτροπή- απέφυγε να κάνει άμεσα αναφορές. «Μία ισχυρή χώρα είναι εκείνη που καταπολεμά τη διαφθορά, όπως κάνει η Ιταλία που στέλνει στη φυλακή όσους κλέβουν» είχε περιοριστεί να αναφέρει, γενικά, μετά τις συλλήψεις.

Εκτός του ότι για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε ο «διακομματικός» χαρακτήρας της διαφθοράς, οι ηχογραφήσεις που κυριαρχούν την Παρασκευή στα ιταλικά ΜΜΕ δείχνουν πως η κουλτούρα πιο νότιων περιοχών είχε ριζώσει πολύ άνετα στην πρωτεύουσα.

«Η αγελάδα πρέπει να φάει για να κατεβάσει γάλα» εξηγεί, με νόημα, ένας από τους εμπλεκόμενους σε συνεργάτη του σε απόσπασμα των συνομιλιών που δημοσιοποιήσε η ιταλική αστυνομία.

«Κι αν δεν σεβαστείς τις συμφωνίες; Δεν σέβεσαι τις συμφωνίες; Μα ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ξέρειες από πού είμαι;» ρωτά άλλος.

Σε άλλη συνομιλία, γίνεται σαφές: «Δεν είμαστε ταξί να κατεβαίνεις όποτε θέλεις…»