Τι προβλέπουν 5 οίκοι για την Ελλάδα

Με την Ελλάδα να στερεύει από χρήματα, οι οικονομολόγοι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών συνεχίζουν τα σενάριά τους για την επόμενη ημέρα.

Με την Ελλάδα να στερεύει από χρήματα, οι οικονομολόγοι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών συνεχίζουν τα σενάριά τους για την επόμενη ημέρα. Η «αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος λόγος που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, εκτιμά η Merrill Lynch, σημειώνοντας πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο δύσκολες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Ιουνίου.
Από την πλευρά της η Barclays εκτιμά ότι η απαραίτητη πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία θα βρεθεί μόνο αν σημειωθεί κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση, η οποία θα δράσει ως καταλύτης για την απαραίτητη πολιτική αλλαγή.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που εξετάζει, επιτυγχάνεται μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία όμως, καθώς θα «παραβιάζει κάποιες κόκκινες γραμμές», ίσως οδηγήσει σε ανασχηματισμό ή σε αλλαγή κυβερνητικού εταίρου. Σύμφωνα με το δεύτερο, η χώρα οδηγείται σε δημοψήφισμα, το οποίο θα πιέσει περαιτέρω την οικονομία, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες για την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με το τρίτο, μετά το καλοκαίρι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές. Ετοιμοι να «εκδώσουν» τελεσίγραφο στην Ελλάδα οι πιστωτές, εκτιμά η Berenberg, αναφέροντας ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να κουράζονται με την απροθυμία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πάρει οριστικές αποφάσεις και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα. Ετσι προβλέπουν πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέσει μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση, τότε οι πιστωτές θα φροντίσουν να της δώσουν τελεσίγραφο, υπό τη μορφή μιας συμφωνίας τύπου «πάρτε την ή ξεχάστε τα όλα».
Οι συνθήκες ύφεσης, απόρροια της αβεβαιότητας που ανακύπτει από την έλλειψη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, αναμένεται να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, εκτιμά η Citigroup, προβλέποντας πάντως ότι τελικά θα επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες μια συμφωνία που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση της χώρας αλλά και συνολικά θα υπογραφεί ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα ως το καλοκαίρι. Για την Deutsche Bank το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα χρηματοδοτεί σταδιακά την Ελλάδα, θα βελτιώνει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους και θα κρατά τη χώρα στη ζώνη του ευρώ με την υπογραφή και ενός τρίτου πακέτου διάσωσης, με το ΔΝΤ όμως σε διαφοροποιημένο ρόλο.

Willem Buiter της Citi
«Για τα σκουπίδια ένα νέο νόμισμα»
Εάν η Ελλάδα υιοθετούσε ένα εναλλακτικό νόμισμα αυτό «θα ήταν για τα σκουπίδια» εκτίμησε ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup και νονός του όρου «Grexit», θεωρώντας όπως ανέφερε στο CNBC ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με ή χωρίς ένα σκιώδες νόμισμα είναι γελοία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk