Κρυμμένος στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ζητούσε από τους μουσουλμάνους υποστηρικτές του να επιμείνουν στις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, αντί να εμπλακούν σε συγκρούσεις μεταξύ τους.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και ρίχνουν φως στο μυαλό του Μπιν Λάντεν. Τις συγκρούσεις του για θέματα στρατηγικής, το άγχος του για την δυτική κατασκοπεία και την εμμονή του στην εικόνα της οργάνωσης.

«Στο επίκεντρο πρέπει να είναι η δολοφονία και η μάχη κατά των αμερικανών πολιτών και των αντιπροσώπων τους» γράφει ο Μπιν Λάντεν σε επιστολή του που βρέθηκε από μέλη των ειδικών δυνάμεων SEAL μετά την δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα τον Μάιο του 2011.

Όπως δείχνουν τα έγγραφα, λίγο πριν τον θάνατό του, ο Μπιν Λάντεν εκφράζει σε επιστολή τον ενθουσιασμό του για την Αραβική Άνοιξη.

Λέει ότι οι εξεγέρσεις σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες αποτελούν γιγαντιαίας σημασίας γεγονότα που θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, «θα απελευθερώσουν την μουσουλμανική γη από την αμερικανική ηγεμονία». Ο Μπιν Λαντεν αναφέρει στην ίδια επιστολή ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους ένοπλους μουσουλμάνους που ελέγχουν τη μουσουλμανική γη.

Γράφοντας σε υποστηρικτή του με το όνομα Ατίγια, ο Μπιν Λάντεν κάλεσε για μεγαλύτερη εμπλοκή στις χώρες αυτές, όταν οι ηγέτες τους ανατραπούν.

Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι δεκάδες επιστολές, οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης, ακόμα και αίτηση για επίδοξα μέλη της Αλ Κάιντα.

Τα έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από την έντονη κριτική που έχουν δεχθεί οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και εν μέσω μιας προσπάθειας για μεγαλύτερη διαφάνεια.