Βαρουφάκης: Εχουμε και plan B και plan C στις διαπραγματεύσεις

«Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα».

Στη διάρκεια της ομιλίας του προχώρησε στην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετέχει σε μια συμφωνία μετά τον Ιούνιο.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ξανά «τρομοκρατημένος με τη δημοσιονομική ασφυξία που επιβάλλουν οι εταίροι».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας ως τις αρχές Ιουνίου.

Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του Υπουργού ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και το θέμα της φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η πρόταση προήλθε από την ελληνική πλευρά ή από την πλευρά των Θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Λύση ως τις 7 Ιουνίου

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία με τους εταίρους μας θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα το Ιουνίου. Έκανε λόγο για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για την βάση του κλεισίματος του προηγούμενου προγράμματος και ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο για την Ελλάδα.

Για το ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν έχουμε ιδεολογικό θέμα για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το επιθυμεί το συζητάμε, αλλά θεωρώ ότι δεν το επιθυμεί το ίδιο, και είναι καλύτερο να υπάρχει μια συμβολαιακή σχέση μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ (με συμμετοχή και οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα), είπε ο κ.Βαρουφάκης.

Για την ηχογράφηση

Κανένας δεν σέβεται περισσότερο από εμένα την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τους εταίρους, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα του ΕΒΕΑ, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα το New York Times.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα προσερχόμενος στο ΕΒΕΑ είπε ότι ο σεβασμός στην εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο είναι παραδειγματικός και είναι κάτι που όλοι το κατανοουν.
Αναφερόμενος στις διαρροές από το Eurogroup στην Ρίγα σχετικά με απαξιωτικές αναφορές στο όνομα του, επανέλαβε ότι είναι απόλυτα ψευδείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk