Ορατές γίνονται για άλλη μια φορά οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, όσον αφορά την περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας. λέει ο Ζ. Γκάμπριελ.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν οικονομικά, αλλά πολιτικά “εξαιρετικά επικίνδυνη”, τονίζει ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη BILD.

Όπως υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας στη συνέχεια, από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η πρώτη χώρα – μέλος από το ευρώ, «αν διαλυθούμε με την πρώτη κρίση», όπως χαρακτηριστικά λέει, θα χάσει ο υπόλοιπος κόσμος την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη δίνουν ή ίδιοι τροφή στη συζήτηση περί Grexit.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος εκφράζεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Εκτός αυτού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».

Κάουντερ: Ζητούμενο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Αντίθετος στη συζήτηση περί περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση εμφανίζεται την ίδια ώρα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ. Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου βοήθειας, τονίζει ο πολιτικός στην κυριακάτικη WELT, «για αυτό δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ένα τρίτο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κάουντερ κάνει λόγο για “ελλιπή διάθεση συνεργασίας” της ελληνικής πλευράς, ενώ περιγράφει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ως “ιδιαίτερα δύσκολη”. Όπως, τονίζει, τέλος, «οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν ότι θα παραμείνουν στο δρόμο που έχει συμφωνηθεί».