πρόσωπα & αριθμοί

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή σε δημόσιες εγγραφές είναι έντονο.

$38,2 δισ. η αξία των δημόσιων εγγραφών το πρώτο τρίμηνο
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή σε δημόσιες εγγραφές είναι έντονο. Εν τούτοις το πρώτο τρίμηνο του 2015 άρχισε υποτονικά όσον αφορά τις δημόσιες προσφορές, με συνολικά 252 εισαγωγές στα χρηματιστήρια, από τις οποίες αντλήθηκαν 38,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση 4% ως προς τον συνολικό αριθμό και 19% ως προς τα κεφάλαια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, η μείωση αποδίδεται στις λιγότερες δημόσιες εγγραφές που κατεγράφησαν στις ΗΠΑ, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο η τάση θα αλλάξει αφού υπάρχει έντονη ρευστότητα στο σύστημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΜΑΖ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ
Τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ταυτόχρονα περιορίστηκε η πτώση στην κινητή Ο OTE αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2015.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, διευθύνων σύμβουλος της Σαράντης
Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου καλλυντικών Σαράντης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 55,39 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 8,96%. Η Ελλάδα παρουσίασε άνοδο πωλήσεων κατά 12,01% στα 20,96 εκατ. ευρώ, απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου. Για το σύνολο του 2015 η διοίκηση αναμένει αύξηση πωλήσεων 8% στα 268,4 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ, διευθύνων σύμβουλος της BIC Violex
Ο Δημήτρης Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της BIC Violex ΑΕ, ανακηρύχθηκε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2014. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Πισιμίσης τόνισε ότι «χτίζω μια εταιρεία όχι γύρω από την καριέρα μου αλλά χτίζω μια εταιρεία γύρω από το μέλλον της, γύρω από τους ανθρώπους της».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΗΣ, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC
Αύξηση πωλήσεων σε όγκο 7,2% και σε αξία 1,5% στα 1,35 δισ. ευρώ παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο όμιλος της Coca-Cola HBC. O όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα διατήρησε την ανοδική του πορεία καταγράφοντας αύξηση κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Εφαρμογή για κινητές συσκευές

Tη νέα εφαρμογή opapp για όλες τις κινητές συσκευές παρουσίασε η ΟΠΑΠ ΑΕ. Στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου ή του tablet οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σε οποιοδήποτε σημείο, οι χρήστες της εφαρμογής έχουν σε ζωντανό χρόνο τη δυνατότητα να σκανάρουν τα δελτία τους για να δουν αν κέρδισαν, να ενημερώνονται για όλα τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ, για τα αποτελέσματα των κληρώσεων, χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, επιλογές για την προετοιμασία κουπονιών, πληροφορίες για τα πρακτορεία, καθώς και ενημέρωση και συμβουλές για υπεύθυνο παιχνίδι.

«Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση στο λιανεμπόριο»
Η συγκέντρωση στον κλάδο των σουπερμάρκετ ήρθε με 15 χρόνια καθυστέρηση, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του βελγικού ομίλου Delhaize, που ελέγχει στη χώρα μας την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Με αφορμή το deal Σκλαβενίτη – Βερόπουλου, ο κ. Μαχαίρας μιλώντας στο 11ο συνέδριο του ECR Hellas εκτίμησε ότι έρχονται κι άλλες αλλαγές στον χώρο λέγοντας ότι δεν θα μείνουν πάνω από πέντε μεγάλα γκρουπ στην Ελλάδα. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον χάρτη του εγχώριου λιανεμπορίου ο κ. Μαχαίρας σημείωσε ότι από το 2008 37 αλυσίδες σουπερμάρκετ σταμάτησαν τη λειτουργία τους και 850 καταστήματα εξαγοράστηκαν.

O κ. Μαχαίρας εκτίμησε παράλληλα ότι στην αγορά θα επέλθουν μειώσεις ως και 10% και μείωση των διοικητικών εξόδων.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα το λιανεμπόριο μπορεί να δει τα κόστη του να αυξάνονται λόγω της ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

€2,4 εκατ. κέρδη για τις Μινωικές Γραμμές
Αν και το πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι σχεδόν πάντα ζημιογόνο, η εταιρεία Μινωικές Γραμμές που εκτελεί δρομολόγια στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης εμφάνισε καθαρά κέρδη κατά το εξεταζόμενο διάστημα ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στους δείκτες MSCI
Μία υποβάθμιση, μία προσθήκη και τρεις διαγραφές μετοχών κατεγράφησαν μετά τις τελευταίες αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece.

Από τον MCSI Standard διεγράφη η μετοχή της ΔΕΗ και προστέθηκε στον δείκτη MSCI Small Cap μαζί με τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Από τον δείκτη MSCI Small Cap διεγράφησαν οι μετοχές της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της MIG και της Frigoglass.

17.000 νέοι συνδρομητές σταθερής στη Wind
Μια νέα σειρά υπηρεσιών triple play (σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία και πρόσβαση στο Διαδίκτυο) ανακοίνωσε η διοίκηση της Wind. Η νέα υπηρεσία triple play προσφέρεται με κόστος που ξεκινά από τα 35 και φτάνει τα 50 ευρώ τον μήνα. H Wind προσέθεσε 17.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στο πρώτο τετράμηνο του 2015.

Υποχώρησαν τα κέρδη της ΑΤΕ Ασφαλιστικής
Μείωση των προ φόρων κερδών και της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων εμφάνισε η ΑΤΕ Ασφαλιστική στη χρήση του 2014. Ειδικότερα η εταιρεία σημείωσε κέρδη προ φόρων ύψους 19,7 εκατ. ευρώ έναντι 31,7 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2013. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας (μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα) για το 2014 διαμορφώθηκε στο ύψος των 134,5 εκατ. ευρώ έναντι 167,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ενοποιείται το δίκτυο της Alpha με τη Citibank
Ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου 2015 η λειτουργική ενοποίηση του πρώην δικτύου καταστημάτων της Citibank International plc στην Ελλάδα με το δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank.

Με την ολοκλήρωση της ενοποίησης οι πελάτες της πρώην Citi θα εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου του ομίλου της Alpha Bank.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, από τις 6 Ιουλίου 2015 η Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών ιδιωτών και επιχειρήσεων κατά 0,02% σε μεσοσταθμική βάση.

Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να αυξάνει τον συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 18%-19% σε κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) κ. Χρήστος Βιρβίλης τόνισε πως «οι υπηρεσίες υγείας δεν αποτελούν είδος πολυτελείας και πως στην Ευρώπη είτε ισχύει μειωμένος συντελεστής στις υπηρεσίες υγείας είτε υπάρχει απαλλαγή».

Σύμφωνα με τον κ. Βιρβίλη, «την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους του επιβάλλοντας καταχρηστικά rebate και claw back και η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη κρίση, κάποιοι σκέφτηκαν ως λύση για να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία την αύξηση του ΦΠΑ, σε επίπεδα μάλιστα δυσθεώρητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk