Ο πλανήτης Γη και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο μόνος λόγος να μην υπογράψει συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να δεχθεί ο πλανήτης Γη επίθεση από εξωγήινους

Ο μόνος λόγος να μην υπογράψει συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να δεχθεί ο πλανήτης Γη επίθεση από εξωγήινους, να συμβεί ένα παγκόσμιο σοκαριστικό γεγονός ώστε να αναβληθεί η συμφωνία, εκτίμησε προσφάτως αναλυτής της Barclays. «Τώρα που το ξανασκέφτομαι ακόμη και αν ο πλανήτης Γη δεχθεί επίθεση από εξωγήινους πάλι η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την ΕΕ, ο φυσικός χώρος της Ελλάδος είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι ελληνικό όνομα ή κάνω λάθος;» ανέφερε θεωρώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένα συνεπές αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα».
Για τον οικονομολόγο Reinhard Cluse της UBS οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς εταίρους εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση και επισκιάζονται από μια επισφαλή δημοσιονομική κατάσταση, τις υψηλές πληρωμές χρέους και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η πίεση χρόνου είναι τεράστια: η στάσιμη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος της τρόικας πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα πρέπει να υπάρξει ένα επόμενο πρόγραμμα αμέσως μετά την εξυπηρέτηση του χρέους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτιμούν μια πιθανότητα 30%-40% για ένα Grexit, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, η οποία «βλέπει» τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Στο πρώτο και βασικό σενάριο οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία και η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη, ενώ στο δεύτερο η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, αλλά ένα Grexit αποφεύγεται χάρη σε μια καθυστερημένη συμφωνία.

Στο τρίτο σενάριο οι συνομιλίες καταρρέουν, η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ διακόπτει τη ρευστότητα με το Grexit να αποτελεί μία πραγματικότητα, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο σενάριο η κυβέρνηση εκδίδει υποσχετικούς τίτλους IOUs, που αποτελούν στην ουσία ένα παράλληλο νόμισμα, κάτι που μεσοπρόθεσμα οδηγεί επίσης σε χρεοκοπία και Grexit.

Αναφορικά με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Cluse σχολίασε στο CNBC πως «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια ισχυρή εντολή να πιέσει την τρόικα και μπήκαν από μόνοι τους στη γωνία και τώρα πρέπει να βγουν από αυτή τη γωνία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και αυτό θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής διότι μπορεί να χάσουν την αξιοπιστία τους έναντι των ψηφοφόρων τους, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει και εσωκομματικές τριβές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk