Εκροές κεφαλαίων 65 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο

Το κόστος του αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και εταίρων της τους προηγούμενους μήνες αποτυπώθηκε στη φυγή κεφαλαίων καθώς ιδιωτικά κεφάλαια, ελληνικά και ξένα

Το κόστος του αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και εταίρων της τους προηγούμενους μήνες αποτυπώθηκε στη φυγή κεφαλαίων καθώς ιδιωτικά κεφάλαια, ελληνικά και ξένα, ύψους 65 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ της χώρας, έφυγαν από τη χώρα το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, εκροές κεφαλαίων οι οποίες μάλιστα είχαν ενταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ξένα ιδιωτικά κεφάλαια 24 δισ. ευρώ και ελληνικών συμφερόντων 21 δισ. ευρώ πήραν τον δρόμο της εξόδου.
Καθώς ο χρόνος και το χρήμα τελειώνουν, σημαντικό μέρος της αγοράς αλλά και κορυφαία στελέχη του City του Λονδίνου θεωρούν ότι τελικά μια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές ακόμη και ως το τέλος του Μαΐου θα πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να αποκλείουν βέβαια στη συνέχεια πολιτικές εξελίξεις και ενδεχόμενες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Συνολικά, πάντως, αν και ένα ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, οι πιθανότητες μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ υπολογίζονται τώρα στο 20%-30%.
Η ελληνική οικονομία πάντως ασφυκτιά την ώρα που οι καταθέσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% από τον Σεπτέμβριο, κινούμενες πια στην περιοχή των 130 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο άνοιγμα μεταξύ υπολοίπου δανείων και καταθέσεων (215 δισ. και 130 δισ. αντιστοίχως) και άρα ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό.

Η… πρίζα


Ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει κατά 35% την έκτακτη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δεν θα επιθυμούσε να τραβήξει την πρίζα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν προηγουμένως πολιτικά το ελληνικό πρόβλημα δεν βρεθεί σε αδιέξοδο. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και αυτό θα γίνει αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.
Το 30% του ΑΕΠ


Η φυγή κεφαλαίων (55 δισ. ευρώ περίπου στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου), ποσού αντιστοίχου με το 30% του ελληνικού ΑΕΠ, πλήττει την οικονομία, ενώ η φυγή των καταθέσεων (23 δισ. ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες) έχει εν μέρει παραλύσει το τραπεζικό σύστημα βάζοντάς το στη γραμμή υποστήριξης της ΕΚΤ, εκτιμά και η Berenberg Bank, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ύφεση μετά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η «λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας».
Η γερμανική τράπεζα στην ανάλυσή της με τον τίτλο «Η ύφεση του Τσίπρα» θεωρεί μάλιστα ότι χειρότερη εξέλιξη δεν είναι πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκνευρίσει τους διεθνείς πιστωτές της αλλά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας.
Οπως εκτιμά η τράπεζα, υπάρχουν πιθανότητες 70% ο Αλ. Τσίπρας να κάνει επαρκείς «κωλοτούμπες» για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ θεωρώντας πως μια συμφωνία ως το τέλος του Μαΐου είναι πιθανή, ενώ ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 25-35 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι είναι πλέον πιθανό, με την προϋπόθεση βέβαια πως «όσοι ήθελαν να ξεφορτωθούν την τρόικα θα πρέπει τώρα να αποδεχθούν μια πιο παρεμβατική εποπτεία από τους θεσμούς».
Υφεση


Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας τελικά καταλήξει σε συμφωνία και δώσει τέλος στην ύφεση την οποία ο ίδιος προκάλεσε, η μελλοντική ανάκαμψη πιθανώς θα είναι πιο ρηχή από εκείνη της Ισπανίας ώσπου η Ελλάδα να καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, καταλήγει η γερμανική τράπεζα, σημειώνοντας πως «ο λαϊκισμός δεν έρχεται χωρίς κόστος».
Την ίδια ώρα, ενώ τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης απολαμβάνουν μια αναπτυξιακή ώθηση, η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο (-0,2%). Ετσι η άρση της αβεβαιότητας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας εκτοξεύοντας τις αξίες. Η χώρα θα μπορούσε, μάλιστα, όπως λέγεται, να εισέλθει στο πρόγραμμα «τυπώματος χρήματος» της ΕΚΤ από τον ερχόμενο Ιούλιο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει και το επενδυτικό κλίμα.

ΣΕΝΑΡΙΑ
Οι φήμες, το νόμισμα, τα κέρδη και το Grexit

Στο Βανκούβερ του Καναδά μια εταιρεία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων ονόματι Fortress Paper είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν 72% μέσα σε έξι ημέρες εν μέσω φημών πως έχει συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα νέο νόμισμα. Η Fortress δήλωσε την Τρίτη πως δεν γνωρίζει γιατί οι μετοχές της ανεβαίνουν, με τον CEO της να αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του Bloomberg. Σε κάθε περίπτωση το περίφημο Grexit, μια έξοδος δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ, αποτελεί ένα σενάριο που απασχολεί οικονομολόγους, αναλυτές, επενδυτές και φυσικά τους απλούς πολίτες. Κοινή είναι πάντως η διαπίστωση πως ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό πρωτίστως για την Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ θα υποχωρούσε ένα επιπλέον 25%, ενώ θα προκαλούνταν «ατελείωτο χάος» στη χώρα μας. Η αγοραστική δύναμη και οι μισθοί θα καταρρεύσουν. Τα εισοδήματα θα χάσουν τη μισή τους αγοραστική δύναμη, ενώ οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Οι άνθρωποι που νόμιζαν ότι είχαν κάποια πράγματα δεν θα έχουν, όπως λέγεται, απολύτως τίποτε. Από την άλλη πλευρά πάλι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics Adam Slater ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα καθιστούσε απαραίτητα μια καταστροφή αναπόφευκτη, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Πάνω από 70 χώρες ή περιοχές έχουν εγκαταλείψει νομισματικές ενώσεις από το 1945 και μετά και μόνο μια μικρή μειοψηφία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο ΑΕΠ, υποστηρίζει ο ίδιος σε πρόσφατη έρευνα. Οι περισσότερες αρνητικές περιπτώσεις, όπως π.χ. αυτή των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μπορούν να εξηγηθούν με βάση άλλα προβλήματα, όπως π.χ. τις οικονομικές επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου.«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα ήταν μια σημαντική αρχική μείωση του ΑΕΠ, αλλά τα στοιχεία από το παρελθόν δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη. Πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο διαχείρισης της μετάβασης» εκτίμησε ο κ. Slater, αν και πολλοί αναλυτές ανέφεραν πως η Ελλάδα καλά θα κάνει να μη βγει μόνη της εκεί έξω…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk