Ανατόλι Καλέτσκι: Το τρίτο σενάριο – Η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς ευρώ

Μια άλλη οπτική για την τακτική των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα παρουσιάζει ο οικονομολόγος Αλατόλι Καλέτσκι, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απειλεί με Grexit, αλλά με ασφυξία ρευστότητας, η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια άλλη οπτική για την τακτική των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα παρουσιάζει ο οικονομολόγος Ανατόλι Καλέτσκι, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απειλεί με Grexit, αλλά με ασφυξία ρευστότητας, η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το άρθρο επικρίνει την τακτική του Πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «να νομίζουν ότι απειλούν την Ευρώπη με χρεοκοπία, αναγκάζοντάς την να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα Grexit ή διαγραφή χρέους χωρίς όρους».

Όπως επισημαίνει, οι εταίροι της Ελλάδας έχουν μια τρίτη επιλογή, να παγιδεύσουν τη χώρα μέσα στο ευρώ, να στερέψει από ρευστότητα και να προκαλέσουν την κατάρρευση της εγχώριας πολιτικής υποστήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η παραπάνω τακτική αποτελεί την καλύτερη απέναντι στην Ελλάδα, «δεδομένου ότι η κυβέρνηση ζορίζεται κάθε μήνα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις». Στον αντίποδα κάνει λόγο για «καταδικασμένη στρατηγική» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα ως διαπραγματευτικό χαρτί χάθηκε και τώρα μια χρεοκοπία θα εξανάγκαζε την Ελλάδα σε μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που ζητά η τρόικα.

Ο αρθρογράφος είναι πρόεδρος του Institute for New Economic Thinking και συγγραφέας του βιβλίου «Καπιταλισμός 4.0, Η γέννηση μιας νέας οικονομίας», υποστηρίζει ότι η Ευρώπη προβληματίζεται σήμερα λιγότερο για ένα σενάριο χρεοκοπίας, ενώ υπενθυμίζει τι έγινε πριν δύο χρόνια όταν η Κύπρος «αψήφισε την Ε.Ε.». Αυτό δείχνει ότι θα προτιμηθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Η χρεοκοπία θα επιβάλει μεγαλύτερη λιτότητα με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης. «Τότε, αντί για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα έχουμε την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Μόλις ο κ. Τσίπρας συνειδητοποιήσει ότι οι όροι του παιχνιδιού άλλαξαν, η συνθηκολόγηση θα είναι θέμα χρόνου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Καλέτσκι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk