Deutsche Welle: Geuro και αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό τύπο

Ποικίλες και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίθετες είναι οι απόψεις που δημοσιεύονται σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο για το μέλλον της Ελλάδας, μεταδίδει η Deutsche Welle .

Ποικίλες και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίθετες είναι οι απόψεις που δημοσιεύονται σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο για το μέλλον της Ελλάδας, μεταδίδει η Deutsche Welle .

Για έπαινο χωρίς περιεχόμενο κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στα θετικά σχόλια που απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup.«Το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της έχει σαφώς βελτιωθεί. Μέχρι πρότινος δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους. Από τότε που η Αθήνα άλλαξε τους διαπραγματευτές της γίνεται πλέον πολιτισμένος διάλογος.

Πρόοδος στην ουσία της υπόθεσης όμως δεν υπάρχει. Ο έπαινος των υπουργών οικονομίας δεν έχει σαφείς συνέπειες. Το ότι διατυπώθηκε παρόλα αυτά, είναι μέρος του παιχνιδιού, με το οποίο και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν την υπομονή όλων των συμμετεχόντων αλλά και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήσεις, συνομιλίες, προτροπές, προειδοποιήσεις – και δεν γίνεται τίποτα».

Στη συζήτηση περί εισαγωγής ενός δεύτερου παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα αναφέρεται η Bild, παρουσιάζοντας την πρόταση του οικονομολόγου Τόμας Μάγιερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται, αν και επισήμως το αρνείται, την εισαγωγή του GEURO, όπως το αποκαλεί ο εφευρέτης της.

Η Bild εξηγεί τα πλεονεκτήματα ενός παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Το GEURO θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματα».

Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σxόλιο του οικονομολόγου, Ασόκα Μόντι, φιλοξενεί η Handelsblatt. Σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπιστώνει την αδυναμία των Ευρωπαίων για διάλογο. «Για μερικούς το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα, έτσι πιστεύουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, είναι μια ειδική περίπτωση και μόλις η χώρα επανακάμψει, το σύστημα της συνεργασίας θα λειτουργήσει πάλι ως συνήθως. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει ο Μόντι.

Στη συνέχεια του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων στη δομή της ίδιας της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος που σήμανε τη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων. Η κοινή νομισματική πολιτική προσφέρει σε κάποιους περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ ότι σε άλλους: «Στην ζώνη του ευρώ αναπόφευκτα κάποια κράτη είναι «πιο ίσα από άλλα». Η Ελλάδα οφείλει να υποκύψει στις οδηγίες των δανειστών ακόμη και αν αυτές προφανώς δεν λειτουργούν».

Το αυστηρό δίλημμα «Μεταρρυθμίσεις ή Grexit» θέτουν οι Times της Βρετανίας. Η εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει τα χρέη της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή αν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

«Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο γερμανικό παιχνίδι ισχύος, αλλά η απαίτηση για μίνιμουμ οικονομικά στάνταρ. Ο Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει κάποια στιγμή να απελευθερώσει τη χώρα του από την κρίση χρέους».

Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και η ολλανδική εφημερίδα De Telegaaf, η οποία σημειώνει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει», αφού τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται κατηγορηματικά μια μερική απομείωση των χρεών της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη επιλογή, αν και απορρίπτεται από άλλες χώρες του ευρώ, φαίνεται να είναι μόνη δυνατότητα οικονομικής διάσωσης της χώρας, σχολιάζει η εφημερίδα. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δει ότι «δεν του μένει τίποτε άλλο από το να υποχωρήσει και να λάβει πολύ γρήγορα σκληρά μέτρα οικονομίας. Εάν δεν το κάνει θα ρίξει τη χώρα, πριν το καλοκαίρι ακόμα, σε οικονομικό και πολιτικό χάος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk