Με την απουσία του ηγετικού πυρήνα συνεχίστηκε η 3η ημέρα δίκης της Χ.Α.

Απουσία του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, ξεκίνησε και η τρίτη συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η άρνηση της προέδρου του δικαστηρίου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη να διατυπώσει αίτημα για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο, έδωσε το στίγμα στη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι για να απευθύνουμε αιτήματα» σχολίασε, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει λύση για το μεσοδιάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αρκεί μία ενημέρωση από το υπουργείο για να εφαρμοστεί από τη σύνθεση του δικαστηρίου.

Συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν λόγο για πινγκ πονγκ, καθώς ο υπουργός παραπέμπει από την πλευρά του στην έδρα του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ απουσία του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, ξεκίνησε και η τρίτη συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης. Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος επέλεξαν να εκπροσωπούνται στη διαδικασία, ενώ αντιθέτως παρόντες στο εδώλιο ήταν μεταξύ άλλων ο Δημ. Κουκούτσης, Μιχ. Αρβανίτης, Πολ. Ζησιμόπουλος, Στ. Μπούκουρας καθώς και ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Στο άκουσμα του ονόματος του τελευταίου από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η μητέρα του θύματος εκτόξευσε χαμηλόφωνα κατάρες.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε η οικογένεια Φύσσα κατά του Γεωργίου Ρουπακιά και άλλων κατηγορουμένων για ψυχική οδύνη, αλλά και σε βάρος μελών και βουλευτών του κόμματος της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (μέσω της δράσης της οποίας προκλήθηκε η δολοφονία Φύσσα).

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλα θύματα που δέχθηκαν επιθέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αιγύπτιο ψαρά που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη σε βάρος του απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Τη διαδικασία διέκοψε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, ο οποίος θέλησε να απευθύνει ερώτηση προς το δικαστήριο, παρέμβαση που δεν επέτρεψε η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη.

Τον λόγο πήρε ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του N. Μιχαλολιάκου, για να τονίσει ότι ο εντολέας του έχει δικονομικές αντιρρήσεις ως προς την παράσταση πολιτικής αγωγής.

Όταν η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων κατηγορίας (οι οποίοι συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης και ακούγονται με αλλοιωμένη τη φωνή), αντιρρήσεις εξέφρασε η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα ως προς τον μάρτυρα Δ, επιφυλάχθηκε ωστόσο για τον χρόνο κατάθεσής του, κατά την εξέλιξη της δίκης.

Παράλληλα, νεοδιορισθέντες συνήγοροι (κατηγορουμένων που δεν είχαν υπεράσπιση) ζήτησαν διακοπή της δίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για την ογκώδη δικογραφία.

Ένταση προκλήθηκε πάντως όταν ετέθη το θέμα μεταφοράς του τόπου διεξαγωγής της δίκης, από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο : ο κ. Μιχαλόλιας διαμαρτυρήθηκε καθώς, όπως είπε, «εμείς, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουμε θορυβωδώς αγνοηθεί» στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο με τοπικούς παράγοντες του Κορυδαλλού. «Αν ήθελε ο υπουργός να τηρήσει ίσες αποστάσεις, θα έπρεπε να καλέσει και τους συνηγόρους υπεράσπισης», τόνισε.

«Εμείς πήγαμε στον υπουργό. Δεν μας κάλεσε», ακούστηκε ο αντίλογος.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του και θα συνέλθει εκ νέου στις 15 Μαϊου.

Νωρίτερα κατατέθηκαν αιτήματα άρσης περιοριστικών όρων από κατηγορουμένους στην υπόθεση. Συγκεκριμένα:

Αιτήματα άρσης των περιοριστικών όρων τους κατέθεσαν η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς και ο Μιχ. Αρβανίτης, διαμαρτυρόμενος καθώς δεν μπορεί να ομιλεί εκτός Κοινοβουλίου – φράση που δεν άφησε ασυγκίνητο το ακροατήριο, επικράτησαν σχόλια και γέλια. Αίτηση άρσης των περιοριστικών όρων κατέθεσε και ο Αντώνης Γρέγος.

Καταχρηστικό χαρακτήρισε τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού ο κ. Μιχαλόλιας για τον εντολέα (και αδελφό του) Νίκο Μιχαλολιάκο, ζητώντας την αντικατάστασή του με άλλον περιοριστικό όρο. Ο συνήγορος επικαλέστηκε την πλήρη και συστηματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, την οποία και δεν μπορεί να παρακολουθήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως επικεφαλής της.

Επίσης, αίτημα άρσης των περιοριστικών όρων υπεβλήθη στο δικαστήριο από τον Δημήτρη Κοκούτση μέσω του συνηγόρου του Ηλία Σιδέρη, επικαλούμενος την ανάγκη να εργαστεί. «Ήταν βουλευτής, τώρα πια δεν είναι. Δεν υπάρχει μισθός», τόνισε χαρακτηριστικά, αιτούμενος να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του.

Εν μέσω αντιφαστιστικών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών του Δήμου η 3η ημέρα της δίκης

Η 3η ημέρα της δίκης ξεκίνησε εν μέσω νέων κινητοποιήσεων για τον τόπο διεξαγωγής και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Εκεί έφθασαν γύρω στις 08:30 το πρωί και οι γονείς του Παύλου Φύσσα και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού, λόγω της διεξαγωγής της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών.

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη. Πάντως, ο κόσμος που συμμετείχε στην συγκέντρωση ήταν εμφανώς λιγότερος από τις προηγούμενες φορές.

Ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα θέσουν εκ νέου στην έδρα του δικαστηρίου το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη μία νέα αίθουσα δικαστηρίου που θα φιλοξενήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

» Και στο μεσοδιάστημα, από σήμερα δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να συνεχίζεται στο Εφετείο. Εμείς, ως δήμος και ως κάτοικοι, το θεωρούμε μία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk