Ως ασαφείς και «πολύ ανησυχητικές» κατακρίνει η Λιβύη τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έρχεται τις επόμενες ώρες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ζητήσει εντολή του ΟΗΕ για την καταστροφή των πλοίων των διακινητών σε λιβυκά χωριά ύδατα πριν διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Η σχετική πρόταση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο δράσης της Κομισιόν για να αποφευχθούν νέες προσφυγικές τραγωδίες, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα ποσόστωσης για την κατανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, καθώς και επέκταση των θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει φέτος το επικίνδυνο ταξίδι στα νερά της Μεσογείου και τουλάχιστον 18.000 έχουν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθεια να «πατήσουν» στην Ευρώπη σε αναζήτηση ασφάλειας.

Ως προς τη δράση κατά των διακινητών, η ΕΕ προτείνει «συστηματικές προσπάθειες για την αναγνώριση, κατάσχεση και καταστροφή σκαφών πριν χρησιμοποιηθούν από τους διακινητές».

Διπλωμάτες φέρεται να συντάσσουν προσχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται σε σκάφη της ΕΕ να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των διακινητών στα χωρικά ύδατα της Λιβύης επί τη βάση του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που εγκρίνει τη χρήση βίας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραχίμ Νταμπασί, δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του τάσσεται κατά της πρότασης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε σχετικά και δεν ζητήθηκε η γνώμη της. «Μας άφησαν στο σκοτάδι σχετικά με τις προθέσεις τους, τι είδους στρατιωτικές δράσεις θα αναλάβουν στα χωρικά μας ύδατα, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε […] πώς θα ξεχωρίσουν τα σκάφη των ψαράδων από αυτά των διακινητών» τόνισε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.