Το Eurogroup αναμένει η αγορά

Με τα μάτια στραμμένα στα αποτελέσματα του Eurogroup αύριο Δευτέρα βρίσκονται οι αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει κέρδη 9 δισ. ευρώ

Με τα μάτια στραμμένα στα αποτελέσματα του Eurogroup αύριο Δευτέρα βρίσκονται οι αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει κέρδη 9 δισ. ευρώ το πρώτο διάστημα του Μαΐου, την ώρα που ορισμένες τραπεζικές μετοχές υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές βελτίωσαν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών υποστηρίζοντας πως το μόνο που θα πρέπει να αναμένουμε τη Δευτέρα είναι η έκδοση μιας «ανώδυνης» ανακοίνωσης για την Ελλάδα, ότι δηλαδή υπάρχει πρόοδος, αλλά ακόμη βρισκόμαστε μακριά από μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιγραφεί ως τελική συμφωνία.
Πάντως σύμφωνα με την Goldman Sachs, το ενδεχόμενο του «κουρέματος» που επιβάλλει η Κεντρική Τράπεζα στα εχέγγυα που δίδουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA πήρε απλώς παράταση για μία εβδομάδα και για τον λόγο αυτόν οι αποφάσεις της Δευτέρας ενδεχομένως να επαναφέρουν τον κίνδυνο αυτόν στο προσκήνιο. Μάλιστα, η απόφαση της ΕΚΤ να δοθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μάλλον δείχνει ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική οδό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, που έχουν απολέσει την πρόσβαση στις αγορές.
Η εξάρτηση από τον ELA, αν υποτεθεί ότι αξιοποιείται πλήρως, ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 19% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, έναντι του 0 τον Δεκέμβριο του 2014 και του 28% το 2012. Το Eurogroup στις 11 Μαΐου του 2015 θα μπορούσε να αναγνωρίσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και πιθανότατα να πυροδοτήσει μια σειρά ενεργειών για την άμβλυνση των πιέσεων στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε η NBG Securities, ενώ σύμφωνα με τη Wood οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος μετά από μια επιτυχή κατάληξη με τους δανειστές. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία θα οδηγούσε σε μια ανοδική αναθεώρηση των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών οι οποίες θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, καθώς θα επωφεληθούν από την κάθετη πτώση στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να ομαλοποιούνται οι αποδόσεις των ομολόγων. Οι συστάσεις αγοράς που διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η Wood αφορούν τους τίτλους των Alpha Bank, Εθνικής, ΟΤΕ, Folli-Follie, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Σαράντη, Aegean και ΔΕΗ.


Συστάσεις UBS
Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Για τη UBS η καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα έχει τελικώς συνέπειες για τις τράπεζες δίδοντας νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές τους τα 0,34 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,16 ευρώ για τη Eurobank και τα 0,45 ευρώ για την Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk