Μόσχα – Αγκυρα: Συμφωνία για τη διαδρομή του Turkish Stream

Η ρωσική Gazprom και η τουρκική Botas συμφώνησαν ήδη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου.

Η ρωσική Gazprom και η τουρκική Botas συμφώνησαν ήδη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου, ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο λεγόμενος Turkish Stream θα ακολουθήσει σε μήκος 660 χλμ. τη διαδρομή, που σχεδιαζόταν να έχει ο αγωγός South Stream και σε μήκος 250 χλμ. νέα διαδρομή με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2016 με την αποστολή των πρώτων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ρωσική Gazprom.

«Διεξήχθησαν πολύ εποικοδομητικές και σημαντικές συνομιλίες. Επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη λειτουργίας και τη μεταφορά αερίου μέσω του Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016. Στο πρόγραμμα των εργασιών της για το σχέδιο αυτό η Gazprom θα έχει ως αφετηρία της τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν σήμερα», σημείωσε ο Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Gazprom και Botas υπέγραψαν την 1η Δεκεμβρίου του 2014 μνημόνιο αλληλοκατανόησης σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά συνολικού όγκου 63 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από τη Ρωσία υποθαλάσσια μέσω του Εύξεινου Πόντου. Ο αγωγός θα έχει συνολικά μήκος 1.100 χλμ. και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέροντας έως και 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk