Υπόμνημα της ΕΣΕΕ με παρατηρήσεις στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο

Υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς και στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται για μέγιστη άντληση εσόδων μέσω παλαιών, νέων αλλά και εκτάκτων φόρων.

Υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς και στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται για μέγιστη άντληση εσόδων μέσω παλαιών, νέων αλλά και εκτάκτων φόρων.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα της ΕΣΣΕ

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2015 που προσδιορίζεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ και βεβαίως η ολοκλήρωση μιας τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Νέοι φόροι επιβάλλονται σε κατόχους ΙΧ, σκαφών και πισινών, ενώ επιβαρύνσεις με συντελεστές της τάξεως 3% έως 6% επιβάλλονται σε ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 23 νησιά κυρίως με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Το προσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει ποινικές διώξεις, αλλά και νέες ρυθμίσεις για όσους έχουν υποπέσει σε παρατυπίες, με επαναφορά του μέτρου του διοικητικού συμβιβασμού για ξεχασμένες καταθέσεις και δηλώσεις εισοδημάτων προηγούμενων ετών.

Οι παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ για τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο εστιάζονται τόσο στα θετικά αλλά και στα αρνητικά, χωρίς να παραβλέπει όμως ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τους δανειστές ευρωπαίους εταίρους και φορείς.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συνοψίζοντας δήλωσε:

«Επιχειρώντας μία γενική αποτίμηση των μέτρων που αναμένεται να κατατεθούν και να συζητηθούν στη Βουλή, διαφαίνεται μια τάση προσαρμογής του υπάρχοντος φορολογικού πλαισίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των δανειστών. Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα αποδώσει καρπούς, μόνο εάν συνδυαστεί με τη νομοθέτηση στοχευμένων διατάξεων, το περιεχόμενο των οποίων θα αποκαθιστά αδικίες, χωρίς τα «οριζόντια» μέτρα προηγούμενων ετών.

»Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΣΕΕ είναι κάθετα αντίθετη στην επιβολή νέων φόρων σε ΜμΕ επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών μας, που δουλεύουν 3-4 μήνες για να ζήσουν δώδεκα. Επίσης, επισημαίνουμε ότι κάθε περιορισμός στις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών όπως αυτής της χρήσης του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού θα οδηγήσει στην έκδοση πολλών αποδείξεων κάτω του συγκεκριμένου ορίου.

»Ευελπιστούμε, στην υιοθέτηση των τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεών μας, που έχουμε υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία του τόπου και οι οποίες αποδεδειγμένα μπορούν να συνδράμουν στην ανάταση της πραγματικής οικονομίας. Το ζητούμενο από μία «έντιμη» και όχι μια «έτοιμη» συμφωνία είναι αντί για χρήμα μόνο για το χρέος και χάρη για τη Χώρα, χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη Χώρα.

»Τέλος, δεν είμαστε αφελείς, ώστε να μην γνωρίζουμε ότι μία νέα συμφωνία με τους δανειστές, περνά μέσα από παλαιούς και νέους όρους και μέτρα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορεί να μην περιμένουμε φοροελαφρύνσεις, πλέον όμως δεν αντέχουμε άλλες φοροεπιβαρύνσεις…».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk