Γερμανικά ΜΜΕ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών

«Πρώτη αχτίδα φωτός», «συγκρατημένη αισιοδοξία», «Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς», είναι κάποιοι από τους τίτλους που εμφανίζονται σε γερμανικές εφημερίδες αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Πρώτη αχτίδα φωτός», «συγκρατημένη αισιοδοξία», «Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς», είναι κάποιοι από τους τίτλους που εμφανίζονται σε γερμανικές εφημερίδες αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σημειώθηκαν βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις αλλαγές στον ΦΠΑ και στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Brussels Group και της Αθήνας φάνηκαν χθες Κυριακή να σημειώνονται «περιορισμένες πρόοδοι». Εξάλλου η ίδια πηγή χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ενθαρρυντικές».

Οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή κλίματος αποκλειστικά στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα και ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό του επικεφαλής της, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο διάλογος με τους νέους διαπραγματευτές γίνεται με πιο δομημένο τρόπο και σε λεπτομέρειες», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη Süddeutsche Zeitung. Συγκεκριμένες πρόοδοι έχουν καταγραφεί στον ΦΠΑ και στην αγορά ενέργειας. Η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται ενιαιοποίηση των συντελεστών μεταξύ 14% και 18%, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων, όπου επιμένει να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Η διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι είναι πιο διαλλακτική και ως προς άνοιγμα της ελληνικής αγοράς για το φυσικό αέριο και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.

Βέβαια, ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει λόγος για μια επιτυχία, γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα με πιο σημαντικό ίσως το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους εταίρους σε μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό, μεταδίδει η Deutsche Welle. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένει στο πάγωμα του κατώτατου μισθού, στις περικοπές των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στον περιορισμό στο δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να συναποφασίζει για τις απολύσεις. Αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2014/15.

Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κατά τις συζητήσεις της με τους πιστωτές της, επισημαίνει η Handelsblatt.

Όπως μετέδωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, «σημειώνονται πρόοδοι, όμως παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι συζητήσεις του Brussels Group και της Αθήνας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και ίσως και τις επόμενες ημέρες.

«Σε κάποια ζητήματα υπάρχει εμφανώς μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό. Όμως δεν μπορεί να πει κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμη», διευκρινίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Αυξάνονται οι αισιόδοξες φωνές, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Μια μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

Και αυτή η εφημερίδα κάνει αναφορά στις προόδους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Αναφερόμενη στη συνέχιση και σήμερα των συζητήσεων μια ευρωπαϊκή πηγή σχολιάζει: «Το ότι θα πραγματοποιηθούν είναι ένα καλό σημάδι και επίσης ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμη πρόοδοι».

Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει επίσης στο άρθρο της ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν θετικές δηλώσεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν από τη Ρώμη είχε δηλώσει: «Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κοινή θέληση και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρεθεί μια λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι έχουν σημειωθεί προφανή βήματα στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ. Παρόλα αυτά υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία, την οποία έχει επειγόντως ανάγκη η Ελλάδα, είναι ακόμη μακριά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk