«Υμείς όψεσθε»

Το αδιέξοδο είναι προφανές: από τη μία πλευρά η κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε (και είναι πολλά, από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

«Υμείς όψεσθε» | tovima.gr
Το αδιέξοδο είναι προφανές: από τη μία πλευρά η κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε (και είναι πολλά, από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ως την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών) και από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, τιμωρημένη από το εκλογικό σώμα και εγκλωβισμένη ακόμη στην «αριστερή παρένθεση», αδυνατεί να προσφέρει ένα καινούργιο και ρεαλιστικό όραμα.
Στη μέση οι έλληνες πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποιον κομματικό στρατό παρατηρούν με απόγνωση τους πολιτικούς και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε με σταθερά βήματα εκτός Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υφιστάμενης αγοράς είναι ότι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό προκειμένου ξένοι να τους εμπιστευθούν τις παραγγελίες τους.
Την περασμένη Δευτέρα ορισμένοι ήλπιζαν ότι το «κούρεμα» Βαρουφάκη θα έδινε μια διαφορετική πνοή στις διαπραγματεύσεις. Η απαξίωσή του στους ευρωπαίους ομολόγους του ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της συμπεριφοράς του στη Ρίγα αλλά του συνόλου των τελευταίων μηνών. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, τι έτρωγε με τη σύζυγό του και σε ποιο θέατρο πήγε (που δεν μας αφορά) αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε μία συγκεκριμένη οικονομική πρότασή του (που μας αφορά).
Οι πρόσφατες όμως δηλώσεις του κ. Τσίπρα φανερώνουν ότι, ενώ έχει αποδεχθεί πως πρέπει να προτείνει δυσάρεστα μέτρα, εν τούτοις διστάζει. Αποκλείοντας τις εκλογές (άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις και βουλευτές τις φοβούνται) και προφανώς συνυπολογίζοντας ότι αυτά δεν θα περάσουν από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που τον στηρίζουν, σκέφτεται μια λύση τύπου Πόντιου Πιλάτου: δημοψήφισμα.
Μια εξέλιξη η οποία θα έκανε την περιπέτεια της Κύπρου να μοιάζει με φθινοπωρινό πρωτοβρόχι: τι θα γίνει όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος; Πώς θα αντιδράσει η αγορά; Εισαγωγές, εξαγωγές; Τραπεζικά αποθέματα;
Και αν το αποτέλεσμα είναι Βαραββάς; «Υμείς όψεσθε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk