«Μα επιτέλους γιατί δεν μπαίνετε για να σταματήσει η κατάληψη;» ρωτούσαν τους εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρωί της Δευτέρας. Για να πάρουν την αποστομωτική απάντηση: «Αν μπούμε τώρα, θα καταλάβουν οι αναρχικές ομάδες όλα τα ιδρύματα της πρωτεύουσας…».
Ολα αυτά μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα»: «Σε κάποιες ομάδες που ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια και να επιτεθούν στην Αστυνομία δώσαμε περιθώρια με μια ήπια διαχείριση να το ξανασκεφθούν. Η στάση μας δεν είναι ούτε υποχωρητική ούτε ανεκτική αλλά αυτό που είπα για τη δεύτερη σκέψη. Αν όμως θέλουν πόλεμο, η Αστυνομία και το κράτος δικαίου δεν θα το ανεχθούν».
Δοκιμασία
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου καταλήφθηκε τη Δευτέρα άλλο ένα κτίριό του, το κτίριο της Πρυτανείας του, ύστερα από εκείνο της Νομικής Σχολής προ ημερών, φαίνεται ότι οι Αρχές δεν τα κατάφεραν να κάνουν… τη δουλειά τους. Αν και οι πρυτανικές αρχές του Καποδιστριακού ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. εγγράφως και ειδοποίησαν την Εισαγγελία για την κατάληψη, κανένας αστυνομικός δεν πλησίασε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το κτίριο των Προπυλαίων.
Το θέμα των κρουσμάτων βίας σε πανεπιστήμια όπου μεταφέρονται κοινωνικές διεκδικήσεις ακραίων ομάδων, οι οποίες δοκιμάζουν τα «όρια ανοχής» της κυβέρνησης, θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που θα γίνει τον επόμενο μήνα ώστε να ληφθεί μια κοινή απόφαση των διοικήσεων των ΑΕΙ.
Στην Αθήνα η κατάληψη στο κτίριο της πρυτανείας τη Δευτέρα έγινε από ομάδες αντιεξουσιαστών με αιτήματα ανάλογα με εκείνα που είχαν τεθεί προ δεκαημέρου στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών και τα οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης (κατάργηση φυλακών τύπου Γ’, αποφυλάκιση απεργών πείνας, απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών καταδικασμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων» κ.τ.λ.).
«Η κατάληψη των δημοσίων κτιρίων απασχολεί την ελληνική κοινωνία την τελευταία εικοσαετία» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος. «Οταν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία με εξωακαδημαϊκά κριτήρια καταλαμβάνουν πανεπιστημιακά κτίρια και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτά φοιτητών, καθηγητών ή διοικητικών, τότε δεν υπάρχει καμία μορφή ασύλου» λέει ο κ. Δημόπουλος. Καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο».
Φύλαξη
Αντί «επέμβασης», ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στα πανεπιστήμια έγγραφο με το οποίο ζητείται ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν κάνει στα θέματα φύλαξης των ιδρυμάτων τους. Αλλωστε πηγές της Αστυνομίας εκφράζουν την ανησυχία τους και εκτιμούν ότι όσο διαρκεί η απεργία πείνας κρατουμένων σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Πανούση για την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών, δεν αποκλείεται τέτοιου είδους φαινόμενα να επαναληφθούν και να ενταθούν.
«Τα θέματα φύλαξης των ΑΕΙ πρέπει να ρυθμιστούν με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ» λέει ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης. «Εμείς έχουμε στείλει τον οργανισμό μας στο υπουργείο Παιδείας όπως και άλλα ΑΕΙ και αναμένουμε την έγκρισή του επί μήνες. Καθώς όμως ο νέος υπουργός έχει ανακοινώσει ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ θα αλλάξει, η έγκριση των οργανισμών μας έχει “παγώσει”» αναφέρει ο κ. Διγαλάκης. «Ετσι και αλλιώς όμως τα πανεπιστήμια δεν έχουν πλέον επαρκή αριθμό από φύλακες λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας και των συνταξιοδοτήσεων» σημειώνει.
Πάντως ο νόμος που ισχύει προβλέπει ότι τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ αντιμετωπίζονται όπως όλα τα αδικήματα της κοινής νομοθεσίας καθώς το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί.
Στη Θεσσαλονίκη
Κατάληψη με αντίστοιχα αιτήματα έγινε και στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). «Τα φαινόμενα βίας δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά με κανέναν τρόπο μέσα στα πανεπιστήμια ως φαινόμενα διαμαρτυρίας» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Περικλής Μήτκας. «Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται. Δεν είναι τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων αυτός. Η Σύγκλητος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πρέπει να συνεδριάζει ελεύθερη από κάθε είδους πίεση» λέει ο κ. Μήτκας.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει τα μέσα ή τη δικαιοδοσία για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, οπότε θα πρέπει να συνεργαστούν σωστά όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας» καταλήγει.
HeliosPlus



