Εφτασαν στην Κόκκινη Πλατεία κατά χιλιάδες αυτή την εβδομάδα για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Αλλά «ένα χρόνο αργότερα, πόσο στοίχισε αυτή η προσάρτηση στην ρωσική οικονομία;» αναρωτιέται σε ρεπορτάζ το BBC.

Αναπόφευκτα, αστέρας των εορτασμών της Τετάρτης ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή για να πει στο πλήθος ότι ο ρωσικός λαός έδειξε «καταπληκτική ενότητα και πατριωτισμό στη στήριξη των προσδοκιών του λαού της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης να επιστρέψουν στις ακτές της πατρίδας». Πολλοί έφτασαν σε σαφώς οργανωμένες ομάδες, για να παρακολουθήσουν μια προσεκτικά διοργανωμένη επίδειξη πατριωτισμού.

Σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Μόσχας, ο ανταποκριτής του BBC συνάντησε έναν άνθρωπο ο οποίος υποφέρει σοβαρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της προσάρτησης της Κριμαίας.

Δεν θέλει να αποκαλυφθεί το πραγματικό του όνομα και αποκαλεί τον εαυτό του «Μαξ». Εργάζεται ως ειδικός πληροφορικής σε μια ξένη εταιρεία και είναι ένας από τους χιλιάδες Ρώσους που τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια για να αγοράσουν διαμερίσματα σε δολάρια ΗΠΑ αντί για ρούβλια.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών το ρούβλι έχει χάσει σχεδόν τη μισή του αξία έναντι του δολαρίου. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και στη συμπεριφορά της Ρωσίας στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
«Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά έφυγαν από τη χώρα. Αυτό σημαίνει εκροές επενδύσεων, πτώση στο εθνικό νόμισμα, και ύφεση στην οικονομία», λέει ο Μαξ.
Ο πληθωρισμός τρέχει με 16,7% σε ετήσια βάση. Και το ρωσικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2015.

Η δραματική πτώση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου σημαίνει ότι η δόση για το στεγαστικό του Μαξ έχει διπλασιαστεί και ξεπερνάει πλέον τον μισθό του.

Ο μόνος λόγος που μπορεί ακόμα να μένει στο σπίτι του και να φροντίζει τον γιό του είναι επειδή βρήκε δεύτερη δουλειά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, και επειδή η σύζυγός του φέρνει και εκείνη έναν μισθό στο σπίτι.
Ενώ ο Μαξ φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, άλλοι φοβούνται την απότομη αύξηση των τιμών τον περασμένο χρόνο. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε σχεδόν 17% από 11,4% τον Μάρτιο του 2014.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων θεωρείται ότι είναι ακόμη υψηλότερη, εν μέρει λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου το περασμένο καλοκαίρι να απαγορεύσει κάποιες εισαγωγές τροφίμων από χώρες οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Κέντρο Levada έδειξε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είπαν ότι ο πληθωρισμός ήταν η πιο πιεστική ανησυχία τους: το 82% ανησυχούν κυρίως για τον πληθωρισμό, το 43% κυρίως για τη φτώχεια, και το 38% για την ανεργία.