Διαψεύδει «πάγωμα» του ΕΣΠΑ ο Γιώργος Σταθάκης

.Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι οι κοινοτικές αρχές έχουν αναστείλει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επικαλούμενες τεχνικά προβλήματα.

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι οι κοινοτικές αρχές έχουν αναστείλει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επικαλούμενες τεχνικά προβλήματα.

«Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και να τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες περί «παγώματος» του ΕΣΠΑ, αναφέρει το υπουργείο, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες».

«Δεν έχει υπάρξει καμία «άτυπη» ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές» αναφέρεται και σημειώνεται ότι «η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές «πληροφορίες»».

«Ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014–2020» σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας.

«Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της ΕΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ» επισημαίνει.

«Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της ΓΓ ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014–2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων» καταλήγει.

Απάντηση συντάκτη

Αφού οι σχέσεις μας με την Κομισιόν είναι τόσο «ειδυλλιακές», θα ήταν σκόπιμο εκ μέρους του υπουργείου να δημοσιοποιηθούν οι ροές χρηματοδότησης των τελευταίων μηνών, οι εντάξεις και οι υπαγωγές επενδυτικών και άλλων σχεδίων, η πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων κτλ.

Παράλληλα, από την απάντηση του υπουργείου προκύπτει και μία αντίφαση. Εφόσον υπήρξαν στο παρελθόν φαινόμενα «προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων» για ποιον λόγο το ΕΣΠΑ προχωρούσε, ενώ σήμερα, που υποτίθεται ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι «παγωμένο»; Η πραγματικότητα της αγοράς δεν επιβεβαιώνει τις θέσεις του υπουργείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk