«Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη –και μάλιστα χωρίς λόγο- γιατί η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ»
δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σχετικά με τις ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Αναλυτικά η δήλωση Δ.Στρατούλη

Σχετικά με τις ουρές ασφαλισμένων, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας τους, δηλαδή για τη χορήγηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

1)Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη –και μάλιστα χωρίς λόγο- γιατί η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Θα αναζητήσουμε άμεσα ευθύνες από όσους δεν αντιμετώπισαν ή δεν αντιμετωπίζουν έγκαιρα αυτή την κατάσταση. Έχουμε ήδη ζητήσει από τους κατά τόπους Διευθυντές του ΙΚΑ να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους, που σχηματίζουν ουρές, ότι έχουν ήδη ασφαλιστική ικανότητα και ότι τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να έχουν τις παροχές υγείας τους μόνο με την επίδειξη του ατομικού ή οικογενειακού βιβλιαρίου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να απογραφούν. Οι δημόσιες ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ επ’ αυτών είναι συνεχείς και καθημερινές.

2)Επαναλαμβάνουμε, ότι οι μόνοι που πρέπει να έχουν φυσική παρουσία, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Και αυτό, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Ήδη, όμως, έχω δώσει εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα –χθες θα έλεγα- αυτή η διασύνδεση, για να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτού του τμήματος των πολιτών.

3)Οι πολιτικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για αυτή την κατάσταση είναι καθοριστικές, όχι μόνο, επειδή άφησαν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και επειδή απέλυσαν, μέσω της διαθεσιμότητας, επιπλέον 200 εργαζόμενούς τους.

4)Σήμερα το πρωί, απέστειλα στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, επιστολή με την οποία ζητώ την πρόσληψη 1.720 υπαλλήλων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και να σταματήσει, επιτέλους, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ο απαράδεκτά μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης τους.

Ασφαλισμένοι ήρθαν στα χέρια στο ΙΚΑ Παγκρατίου

Η επέμβαση της αστυνομίας χρειάστηκε, για να ηρεμήσει η κατάσταση στο ΙΚΑ Παγκρατίου, όπου οι ασφαλισμένοι ήρθαν στα χέρια περιμένοντας ατέλειωτες ώρες στην ουρά, για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εικόνες ντροπής σε πολλά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι περιμένουν από τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθούν.

Στο Παγκράτι η ένταση ξεκίνησε όταν δεκάδες ασφαλισμένοι προσπάθησαν να πάρουν νούμερο προτεραιότητας.

Όμως κάποιοι ασφαλισμένοι είχαν φτιάξει δικές τους λίστες προτεραιότητας από το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα το πρωί να προκληθεί αλαλούμ.

Μάλιστα κάποιοι έσπασαν το μηχάνημα με τα νούμερα και ήρθαν και στα χέρια. Τότε, οι υπάλληλοι κάλεσαν την αστυνομία.

Το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του έχει ενημερώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση στα υποκαταστήματα για τη θεώρηση, καθώς αυτή πλέον μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.