Αυξήθηκε κατά 57%, τη χρονιά που διανύουμε, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του Μαρτίου 2014, ο αριθμός των μαθητών που μεταφέρονται από την Περιφέρεια Αττικής. Ήδη τη φετινή χρονιά μεταφέρονται 17.000 μαθητές με δημόσια σύμβαση.
Την ίδια ώρα που κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών, η Περιφέρεια Αττικής αποτιμά θετικά τις προσπάθειες της κυρίας Ρένας Δούρου για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί μαθητές εδώ και καιρό. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μαρτίου 2014 με βάση την ΚΥΑ 24001/13 (Β1149) προέβλεπε μετακίνηση 10.903 μαθητών, για να αυξηθεί τελικά κατά έξι χιλιάδες ο αριθμός εκείνων που μεταφέρονται.
«Με τις ενέργειές μας απετράπη για τη φετινή σχολική χρονιά η εφαρμογή ενός μνημονιακού σχεδιασμού» επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος. Δεν απέφυγε πάντως να σημειώσει ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε μικροκλίμακα», τα οποία όπως τόνισε, «αγωνιζόμαστε καθημερινά να επιλύσουμε».
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο της απόφασης που πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα προχωρήσει άμεσα τον σχεδιασμό για το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016, ο οποίος θα γίνει θεωρώντας ότι όλα τα φετινά δρομολόγια θα ισχύσουν και στο επόμενο σχολικό έτος.
Κρίνει ότι για να εκτελεστεί με πλήρη κάλυψη των αναγκών, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια η μεταφορά μαθητών, απαιτείται έγκαιρη αποστολή όλων των στοιχείων στην Περιφέρεια Αττικής και στενή συνεργασία με τους δήμους και τα σχολεία. Επίσης το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφάσισε να συνεργασθεί με την επιστημονική κοινότητα, τη σχολική κοινότητα, γονεϊκούς φορείς, συνδικαλιστικούς φορείς, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταφορείς προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή Μελέτης για ένα νέο δημόσιο, ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς μαθητών στην Αττική.
Από τη διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις «Αττική» και «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Πριν από τη λήψης απόφασης προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής.