Στις 20 Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σύμφωνα με στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών, βασικό ζητούμενο της εκλογικής μάχης είναι η επίτευξη ισορροπίας στην εκπροσώπηση των μελών.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκλογική «μάχη» έχουν ήδη εκδηλώσει πολλά στελέχη, τόσο από τις ελληνικές, όσο και από τις πολυεθνικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ. Μάλιστα, κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει και την πρόθεσή τους, εφόσον εκλεγούν στο νέο ΔΣ, να διεκδικήσουν την προεδρία.

Όλοι, όμως, οι υποψήφιοι, θέτουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη ισορροπίας στην εκπροσώπηση, ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, στο νέο ΔΣ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά η συνεργασία ελληνικών και ξένων εταιρειών στην παραγωγή και διακίνηση πολλών φαρμάκων.

Πάντως, η επικείμενη εκλογική «μάχη» στον ΣΦΕΕ αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον εξαιτίας της «προτίμησης» που έχει δείξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και το ελληνικό φάρμακο. Στελέχη του χώρου, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η παράμετρος αυτή θέτει σε εντελώς νέα βάση τόσο την ανάδειξη του νέου ΔΣ, όσο και του προέδρου του.

Ο διάδοχος του νυν προέδρου Κωνσταντίνου Φρουζή (χωρίς να αποκλείεται η επανεκλογή του στο αξίωμα) θα πρέπει να συνδυάζει τη βαθιά γνώση της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας, να έχει μακροχρόνια εμπειρία από τον χώρο των πολυεθνικών εταιρειών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, και να μπορεί, εμπράκτως, να εκπροσωπήσει ισορροπημένα τα συμφέροντα όλων των εταιρειών-μελών του ΣΦΕΕ.

Όλοι, λοιπόν, οι υποψήφιοι για το νέο ΔΣ του συνδέσμου βρίσκονται σε αναζήτηση «συμμάχων», ενώ περιμένουν να παραλάβουν την σχετική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Το νομικό τμήμα του ΣΦΕΕ, αρμόδιο για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας αναμένεται να κοινοποιήσει, άμεσα, την σχετική επιστολή προς τα διοικητικά συμβούλια των 68 εταιρειών-μελών (30 ελληνικές και 38 πολυεθνικές), ώστε να δηλώσουν εάν ο πρόεδρος ή άλλο μέλος των ΔΣ τους επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Μαίρη Μπιμπή