Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο να αποφασίσει για το αίτημα των κατηγορουμένων σε σχέση με την πορεία της δίκης τηςEnergaκαιHellasPowerαφού δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται ελαφρυντικά σε κατηγορουμένους οικονομικών εγκλημάτων εφόσον επιστρέψουν στο Δημόσιο ταμείο ολόκληρη τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπεται από το νομοθέτημα.

Η δίκη στο Εφετείο άρχισε κανονικά με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα του κατηγορητηρίου, στελέχους της ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας η οποία δεν εισέπραξε σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα χρήματα από το ρεύμα που διαχειρίζονταν οι υπό κατηγορία εταιρείες.

Η εν λόγω υπόθεση είναι η πρώτη που εκδικάζεται με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτός προβλέπει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για εκείνους τους κατηγορουμένους που δείχνουν έμπρακτη μεταμέλεια με πλήρη ικανοποίηση του Δημοσίου, στο οποίο οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα με τα οποία το ζημίωσαν.

Το αίτημα

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Energa και Hellas Power είναι οι υπεύθυνοι των εταιρειών που πρώτες έσπευσαν από τις αρχές του Ιανουαρίου να υποβάλουν προς το Συμβούλιο Εφετών έγγραφες δηλώσεις ότι συναινούν και επιθυμούν να αποδοθούν αμέσως, χωρίς καμία επιφύλαξη ή καθυστέρηση, τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο και σε πολλούς δήμους της χώρας, ποσά τα οποία ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να μπουν στα δημόσια ταμεία από το γνωστό χαράτσι στους λογαριασμούς του ρεύματος, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, και οφειλόμενα δημοτικά τέλη.

Η εξόφληση

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί των εταιρειών και απαγορεύτηκε η κίνησή τους με διατάξεις του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν με αλλεπάλληλα έγγραφά τους προς όλες τις δικαστικές, διοικητικές και πολιτικές Αρχές της χώρας καθώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής να αποδεσμευτούν τα χρήματα που παρέμεναν δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους προκειμένου να εξοφληθούν τόσο το Δημόσιο όσο και οι δήμοι. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4312/2014, που δίνει τη δυνατότητα να υποβληθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο ή στο δικαστήριο δηλώσεις συναίνεσης για την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε Δημόσιο και δήμους, με εγγραφή στους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Η εισαγγελέας

Η δίκη των υπευθύνων των δύο εταιρειών άρχισε την περασμένη εβδομάδα και με βάση το Νόμο 4312 οδηγούσε στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, δηλαδή σε άμεση ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε επιφυλάξεις για την παραδοχή των δηλώσεων. Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να θεωρηθούν απαράδεκτες υποστηρίζοντας ότι με αυτές δεν ικανοποιούνται και όλες οι απαιτήσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου από τις εμπορικές συναλλαγές αγοραπωλησίας ενέργειας και λοιπές χρεώσεις χρήσης του συστήματος, συναλλαγές και χρήσεις που υπήρχαν κατά τον χρόνο παραγωγικής λειτουργίας των δύο εταιρειών. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι ακόμη ανεκκαθάριστες, ενώ στα πολιτικά δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες αγωγές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα ΝΠΙΔ και οι προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, μόνο μετά την εκδίκαση αυτών των αγωγών και την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων θα μπορεί να προσδιοριστούν το ύψος των οφειλών και οι οφειλέτες.

Το Εφετείο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει και συνέρχεται πάλι σήμερα.