Τα οικονομικά των δήμων και η χρηματοδότησή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων. Η δημόσια συζήτηση για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη ανοίξει.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις το… τιτίβισμα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών επιδοκίμασε την πρόταση του κ. Στέφανου Μάνου για κατάργηση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ. Δεν άργησε να έρθει η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, όπως και του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη, ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των Κρατικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ούτε περικοπών για τους δήμους.
Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων την Πέμπτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να γίνει βάσει σοβαρού σχεδιασμού».
Σημείωσε ότι πρέπει να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή στον δήμο Αθηναίων για την αναθεώρηση και αλλαγές στον «Καλλικράτη». Πάντως, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους δήμους. Όμως για να είναι αυτοτελείς οι δήμοι, θα έπρεπε να αντλούν έσοδα από τη γενικότερη φορολογία και να είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γι’ αυτό, στους δημότες τους, δίχως όμως αυτοί να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία».
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων έθεσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εστίασε στην αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης της πρότασης για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους. Σημείωσε ότι είναι μείζον θέμα και «αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης».
Όπως είπε, «η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη «οικονομική αυτοτέλεια των δήμων» που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ – ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία».
Και πρόσθεσε: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει ότι από τα 2.239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2.717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι μία επιπλέον απόδειξη πως η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. «Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί – πολιτισμός – αθλητισμός) αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών» είπε ο κ. Σοφιανός.
Κάλεσε σε καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων που «πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού εργατικού κινήματος, της λαϊκής πλειοψηφίας που καλείται να πληρώσει ξανά τον λογαριασμό».
Παρέμβαση Καμίνη για την Αμυγδαλέζα
Παρέμβαση έκανε ο κ. Καμίνης σχετικά με την υπόθεση του Κέντρου Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση. «Ναι, να αλλάξουν ή να κλείσουν δομές που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, χωρίς όμως να μετακυλήσουμε το πρόβλημα στην πόλη. Χωρίς να ενισχύσουμε και πάλι τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και χωρίς να επανενεργοποιήσουμε τους αυτόκλητους «προστάτες», που σάρωναν με τον τρόμο και τον ρατσιστικό τους λόγο τις γειτονιές» σημείωσε.
Θύμισε ότι τάχθηκε, χωρίς περιστροφές, υπέρ των Κέντρων Φιλοξενίας Παράτυπων Μεταναστών, «γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνω μια μεγάλη πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την πόλη». Εξήγησε ότι η θέση του ήταν ότι τα Κέντρα αυτά πρέπει να πληρούν τους πιο σύγχρονους όρους λειτουργίας, να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Η παραμονή των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας, σημείωσε, δεν πρέπει να είναι μακρά και πάντως να διέπεται από τα διεθνώς ισχύοντα. Και πρόσθεσε: «Μάλιστα σε μια διάθεση συνεργασίας, τόνισα ότι η Αθήνα θα συμβάλει δίνοντας το παράδειγμα, αποδεχόμενη, δηλαδή, το πρώτο κέντρο να γίνει εντός των ορίων της. Τον Δεκέμβριο στελέχη του δήμου επισκέφθηκαν την Αμυγδαλέζα και διαπίστωσαν τραγικές συνθήκες για τους ανήλικους κρατούμενους, κάτι που με όλους τους τόνους, από τους πρώτους, δημοσιοποιήσαμε».
Στη συνεδρίαση τέθηκε και το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να ανακληθεί η άσκηση έφεσης από τη δημοτική Αρχή για τους 190 εργαζόμενους από διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, «άσχετα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τους εργαζόμενους, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα αποσύρουμε την έφεση στις 28 Απριλίου. Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι δικές μας πληροφορίες μιλάνε για 190 από διάφορες υπηρεσίες. Είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου που δεν πρέπει να χαθεί».