Εντατικοποιούν τους ελέγχους για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της Καθαράς Δευτέρας.
Ενόψει της αυξημένης κίνησης στη Βαρβάκειο Αγορά, έχει κινητοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός με έμφαση στις κατηγορίες εκείνες τροφίμων, στα οποία παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση λόγων των ημερών.
Το σαφάρι των ελέγχων αναλαμβάνουν μεικτά κλιμάκια από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής και Υγειονομικού Ελέγχου – Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου θα τεθεί επίσης ο τρόπος προβολής και διάθεσης των τροφίμων έτσι ώστε να μην προκαλείται πλάνη στον καταναλωτή.
Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν έλεγχοι και για να εντοπισθούν π.χ. περιπτώσεις διάθεσης αποψυγμένων αλιευμάτων σαν να είναι νωπά ή πώληση μη εγχώριων προϊόντων σαν να είναι Ελληνικά.
Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές κατά την αγορά τροφίμων να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:
  • Στις επισημάνσεις που φέρουν τα τρόφιμα (είδος τροφίμου, συστατικά, ημερομηνία ανάλωσης κ. λ. π).
  • Στα στοιχεία των εταιρειών (τα τρόφιμα να προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις)
  • Στις συνθήκες συντήρησης τροφίμων (σωστές συνθήκες θερμοκρασίας).
Επίσης, όσον αφορά στα δίθυρα μαλάκια (όπως μύδια, στρείδια κλπ) επισημαίνεται ότι αυτά «πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά ζωντανά».