Ενώπιον τελεσιγράφου βρέθηκε η Ελλάδα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Eurowoking Group (EWG). «Ηταν 18 εναντίον ενός» περιγράφει διπλωματική πηγή. «Το μήνυμα ήταν σαφές: είτε παίζετε με τους κανόνες και δέχεστε το υπάρχον πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί είτε μένετε μόνοι σας». Μάλιστα ο συσχετισμός εις βάρος του πρωτοεμφανιζόμενου ενώπιον του Συμβουλίου Γιώργου Χουλιαράκη (λέκτoρα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ) ήταν 20 προς 1, καθώς εκτός από τους συνεργάτες των 18 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «φαρμακερά» σχόλια έκαναν ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ και στέλεχος του ΔΝΤ που παρενέβη τηλεφωνικά. Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωπος κράτους-μέλους έφθασε στο σημείο να ζητήσει να διακοπεί και ο μηχανισμός έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες ώστε να προκληθεί ασφυξία, προτού παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι από την πλευρά της Κομισιόν.

«
Το μαχαίρι στον λαιμό»


«Μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό» έλεγε την Παρασκευή συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για να διαψευστεί (μερικώς) από το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες αργότερα. Αυτό που δεν διαψεύδει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ότι το EWG ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει αίτηση για παράταση αναγνωρίζοντας το υφιστάμενο πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στο έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών, ώστε να επισημοποιηθεί το αίτημα στις 16 του μηνός στο προγραμματισμένο Eurogroup.
Λέγεται ότι ακόμη και χώρες που ήταν φιλικά προσκείμενες προς την Ελλάδα έκαναν πίσω την Πέμπτη όταν είδαν τη σκληρή στάση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.τ.λ.). Από τον κ. Χουλιαράκη ζητήθηκαν κοστολογημένες εκτιμήσεις των μέτρων που ανακοίνωσαν υπουργοί της κυβέρνησης τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.
«Η ώρα της αλήθειας»


Ο μόνος σύμμαχος μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήταν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράγοντας της Κομισιόν λέει στο «Βήμα» με έκδηλη αγωνία ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι, να καταθέσει μια πρόταση» ως το Eurogroup της Τετάρτης. «Η ώρα της αλήθειας είναι η 11η του μηνός» τονίζει ο ίδιος. Μέσα σε αυτή τη «φωτιά» που έχει ανάψει για την Ελλάδα διπλωματικές πηγές αναμένουν πυροσβεστικό ρόλο από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε επί πολλή ώρα τετ-α-τετ συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς την παρουσία συνεργατών. «Ο κ. Γιούνκερ έκανε το καθήκον του ώστε ο κ. Τσίπρας να ξέρει την αλήθεια και να ξέρει τι πρέπει να κάνει» λένε οι ίδιες πηγές. Από την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε εντολή στα στελέχη να μην κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις και «να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά».
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε σενάρια για την αλλαγή του σχήματος της τρόικας (Κομισιόν – ΕΚΤ – ΔΝΤ) έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η επιθυμία της ελληνικής πλευράς. Το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει βραχυπρόθεσμα τον περιορισμό των αποστολών σε τεχνικό επίπεδο και την πραγματοποίηση συναντήσεων σε ανώτερο επίπεδο στις Βρυξέλλες (ή εναλλακτικά στο Παρίσι) και όχι στην Αθήνα. Το σχέδιο «τρόικα εξωτερικού» επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και το περασμένο φθινόπωρο στο Παρίσι, ωστόσο «κόλλησε» στην άρνηση του ΔΝΤ, το οποίο επέμενε να υποβαθμίζει τις επαφές αυτές χαρακτηρίζοντάς τες άτυπες, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την αυτοπρόσωπη παρουσία της αποστολής του στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ