Παντελής Καψής: «Είμαστε οι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας»

Το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη διεκδικεί την τρίτη θέση για να ανακόψει τη Χρυσή Αυγή, για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη διεκδικεί την τρίτη θέση για να ανακόψει τη Χρυσή Αυγή, για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και για να είναι ο ισχυρός πόλος που θα προωθήσει την ενότητα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, επισημαίνει ο Παντελής Καψής, υποψήφιος στη Β’ Πειραιώς.
Το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη διεκδικεί να είναι τρίτο κόμμα για να μην πάρει τη διερευνητική εντολή η Χρυσή Αυγή. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης;
«Διεκδικούμε την τρίτη θέση για να μη δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Χρυσή Αυγή. Τη διεκδικούμε γιατί πιστεύουμε πως είναι σημαντικό στην επόμενη Βουλή το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη να έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις εξελίξεις, να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να συμβάλουν στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για την οικονομία. Διεκδικούμε όμως την τρίτη θέση και για έναν ακόμη λόγο: γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ο ισχυρός τρίτος πόλος που θα μπορέσει να προωθήσει την ιδέα της ενότητας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η σημερινή πολυδιάσπαση πρέπει να τελειώσει. Αρκετά μας έχουν ταλαιπωρήσει οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι πολιτικές βεντέτες και οι νεόκοποι σωτήρες».
Εχετε γυρίσει την Ελλάδα στις ευρωεκλογές και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Πώς είναι το κλίμα για την παράταξή σας;
«Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα του 2012. Σήμερα οι πολίτες ακόμα και όταν διαφωνούν, ακόμα και όταν είναι θυμωμένοι, μας ακούν. Πολλοί μάς αναγνωρίζουν ότι μιλάμε με ειλικρίνεια, βλέπουν ότι τα άλλα κόμματα έρχονται σιγά-σιγά στις θέσεις μας και κατανοούν ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό πιστεύω πως είναι στο χέρι μας να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη, αρκεί να είμαστε παρόντες, κοντά στα προβλήματα των πολιτών και την επόμενη μέρα».
Εκτιμάτε ότι αν δεν είχε κάνει κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου το ΠαΣοΚ θα διεκδικούσε με μεγαλύτερη ευκολία την τρίτη θέση;
«Σίγουρα αν δεν είχε προχωρήσει σε αυτή την αδικαιολόγητη κίνηση ο κ. Παπανδρέου ούτε που θα συζητούσαμε για το ενδεχόμενο να μην καταλάβουμε την τρίτη θέση. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των μελών και των φίλων, ακόμα και αυτών που στήριξαν τον Γιώργο στο παρελθόν, δεν τον ακολουθεί σε μια κίνηση που δικαιολογημένα τη θεωρεί διασπαστική».
Πιστεύετε ότι το ΠαΣοΚ είχε γίνει «πατερίτσα» της ΝΔ, όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός;
«Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε για να σχηματιστεί κυβέρνηση το 2012 και να μην οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο. Ολα τα νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Δεν θα ξαναγράψουμε την Ιστορία. Η επίκληση αυτής της δικαιολογίας είναι απροκάλυπτα προσχηματική. Το μεγάλο λάθος του ΠαΣοΚ έγινε το 2010, όταν δεν κατανοήθηκε ότι προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων είναι ένα δίχτυ προστασίας για τους αδύνατους και τους άνεργους. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί σήμερα την καρδιά της κοινωνικής μας πολιτικής έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί από τότε. Μετεκλογικά θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Αν αυτό δεν γίνει δυνατό, μια ψήφος ανοχής με προϋπόθεση τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας είναι ένα ενδεχόμενο. Να δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να λογικευθεί – αν το επιτρέψουν οι συνιστώσες του».
Κατά τη γνώμη σας το ΠαΣοΚ θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στον πολιτικό χάρτη;
«Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα είναι ένας διαφορετικός αιώνας. Με κυβέρνηση στην οποία κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει φανερό σε όλους πόσο ανεδαφικές, υποκριτικές και τελικά αναχρονιστικές είναι οι θέσεις του. Με αυτή την έννοια η ενίσχυση μιας σοσιαλδημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς με βασικό κορμό το ΠαΣοΚ θα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Σε αυτή την Κεντροαριστερά έχουν θέση δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα αλλά και δυνάμεις που έχουν ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε με τις σημερινές αντιθέσεις στο εσωτερικό του πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη διάσπαση».
Με το Ποτάμι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας;
«Ασφαλώς στο Ποτάμι υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε. Ως κόμμα όμως φοβάμαι ότι πολύ συχνά προτάσσει την επικοινωνία και τις εύκολες εντυπώσεις σε βάρος της πολιτικής ουσίας. Είναι φυσικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μετέχουν πρόσωπα και κινήσεις με διαμετρικά αντίθετο πολιτικό προφίλ. Αυτός ο λόγος όπως και η έλλειψη πείρας με κάνουν να πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορούσαν να σηκώσουν τις μεγάλες ευθύνες που ενδεχομένως θα πρέπει να επωμισθούν τα κόμματα του μεσαίου χώρου στην επόμενη Βουλή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk