Στο περιθώριο της προεκλογικής ρητορείας τα θέματα περιβάλλοντος

Την ίδια τακτική με τις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις όσον αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος ακολουθούν ΝΔ και ΠαΣοΚ.

Τράτσα Μάχη
Την ίδια τακτική με τις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις όσον αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος ακολουθούν ΝΔ και ΠαΣοΚ. Το περιβάλλον φαίνεται ότι βρίσκεται στο… περιθώριο της προεκλογικής τους ρητορείας, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άρνησή τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις που «παραδοσιακά» απευθύνει στα κόμματα, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι το περιβάλλον «απουσιάζει» σε αυτή την εκλογική μάχη και από τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε πάρει θέση σε πολλά φλέγοντα ζητήματα, είχε αναφερθεί πολλάκις στην περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση και καταψήφιζε τα σχετικά νομοσχέδια που έρχονταν στη Βουλή – εν ολίγοις, το περιβάλλον ήταν πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα του κόμματος.
Στις ερωτήσεις του WWF Ελλάς, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μια παράγραφο στο twitter, η οποία είναι εστιασμένη μόνο στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Όπως αναφέρεται «η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα άχρηστο φαραωνικό έργο που δεν εγγυάται τίποτε άλλο παρά καταστροφικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στο σύνολο της υδρολογικής λειτουργίας της Πίνδου, στους όρους όχι μόνο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης των οικισμών στην περιοχή. Και αυτό είναι θέμα που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδέχεται καμιά διαπραγμάτευση ή επανεξέταση».
Αλλά ούτε τα υπόλοιπα κόμματα μπήκαν στον κόπο να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την πρακτική των εκατοντάδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για νομιμοποίηση παρανομιών, την περιφρόνηση δικαστικών αποφάσεων, τον ασαφή και περίπλοκο σχεδιασμό, το ενεργειακό τους όραμα κτλ.
Όσον αφορά τους υποψηφίους, αναλυτικές απαντήσεις έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με τον συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά κ. Νίκος Χρυσόγελος. Ο πρώην ευρωβουλευτής με το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων δεσμεύεται για δράσεις και πολιτικές που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, προάγουν τη μετάβαση σε μια οικονομία αποδοτικής χρήσης των πόρων, βάζουν φρένο στην απώλεια του φυσικού κεφαλαίου κτλ.
Επίσης, στα ερωτήματα της οργάνωσης απάντησαν και οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και κυρίες Ελεονώρα Ζώτου και Δήμητρα Γωγάκου. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε απαρέγκλιτα η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα ανυπολόγιστο οικολογικό έλλειμμα και υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την ανάγκη για οικολογικό μετασχηματισμό των βασικών τομέων της πραγματικής οικονομίας και απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία του κράτους και όλων των επιχειρήσεων».
Από τη ΝΔ απάντησε, με τρεις γραμμές, ο υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία κ. Δημήτρης Σιάτος, ο οποίος δήλωσε σύμμαχος στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Από το Ποτάμι αναλυτικές απαντήσεις έδωσαν οι υποψήφιοι κυρία Χλόη Άννα Βλασσοπούλου (Α’ Πειραιά) και κ. Νίκος Μίχος (Α’ Αθήνας), οι οποίοι καταδίκασαν την πρακτική των τροπολογιών, όσο και την ψήφιση σχεδίων νόμων χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Μια γενικόλογη απάντηση έδωσε και η υποψήφια με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κυρία Κατερίνα Βαρελά, αναφέροντας ότι «η χώρα πρέπει να αποκτήσει περιβαλλοντική πολιτική και να αποδεσμευτεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στρεφόμενη σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας».
Από τους Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, κανείς υποψήφιος δεν απάντησε.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk