Αντιδρούν μέχρι και… νοσηλευτές για τη συνταγογράφηση από νοσηλευτές

Μπαράζ αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η –μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές– απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

Μπαράζ αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η -μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές- απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης βρήκε μπροστά του ακόμη και… μερίδα των ίδιων των νοσηλευτών.
«Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και προετοιμασία έγινε η ρύθμιση για δικαίωμα συνταγράφησης στους νοσηλευτές», αναφέρουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας. Όπως σημειώνουν, «αυτή η απόφαση, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές, το περιεχόμενο και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, μόνο ως μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους μπορεί να χαρακτηριστεί».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών, με την επίμαχη υπουργική απόφαση, προστίθεται μια σειρά απλών πράξεων που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα νοσηλευτικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, προσθέτουν, η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως νοσηλευτικό πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων. «Ειλικρινά είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπομπή εξετάσεων από μη ιατρούς», αναφέρεται, «όταν την ίδια στιγμή με απόφαση του υπουργείου απαγορεύεται στους εργαστηριακούς ιατρούς η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά και από ιατρούς κλινικών ή κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων φάρμακα που δεν ανήκουν στην ειδικότητα τους (π.χ. αντιδιαρροικά από τους καρδιολόγους)». Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν επίσης την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk