Θα εξυπηρετούνται 120 ασθενείς ημερησίως

Δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων θα μπορούν να διενεργούνται στο πρώτο κτιριακά αυτόνομο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας

Δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων θα μπορούν να διενεργούνται στο πρώτο κτιριακά αυτόνομο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του δημοσίου συστήματος υγείας «Νίκος Κούρκουλος»: από αφαίρεση δερματικών καρκινωμάτων ως ολική μαστεκτομή, από σαρκώματα ως αντιμετώπιση καρκίνων όρχεων, γυναικολογικών και παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα θα εξυπηρετούνται ακτινοδιαγνωστικά περιστατικά, ενώ θα γίνονται και ακτινοθεραπείες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» κ. Νίκο Φαλδαμή, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» θα μπορεί, στην πλήρη ανάπτυξή του, να εξυπηρετήσει ως και 120 παθολογικούς ασθενείς ημερησίως (σήμερα στον «Αγιο Σάββα» εξυπηρετούνται 80 ασθενείς) που χρειάζονται χημειοθεραπεία και 22 ασθενείς του χειρουργικού τομέα (σήμερα εξυπηρετούνται δέκα στον «Αγιο Σάββα»).

«Η λειτουργία του νέου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας θα αποφορτίσει τη μακρά νοσηλεία του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Οι ογκολογικοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή σε κάποια χειρουργική επέμβαση θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν την ίδια ημέρα. Αυτό εν μέρει είναι κάτι το οποίο γίνεται και σήμερα μέσα στο Νοσοκομείο. Στο Κέντρο όμως θα είναι διαφορετικά, αφού θα είναι περισσότερο ανεπτυγμένο από πλευράς ποιότητας υπηρεσιών, υποδομής και αριθμού ασθενών. Επίσης ο αριθμός των κρεβατιών του χειρουργικού τομέα έχει αυξηθεί. Οι κλίνες από οκτώ μπορεί να φθάσουν τις 20. Με όλα τα παραπάνω, η όποια αναμονή υπάρχει σήμερα θα αρχίσει να μειώνεται και να βελτιώνεται η θεραπεία των ασθενών»
ανέφερε ο κ. Φαλδαμής με δηλώσεις του προς «Το Βήμα».
Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλας» εξέφρασε και ο διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα της Κλινικής Μαστού και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

«Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο, ίσως το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει 30.000 ασθενείς για χημειοθεραπεία τον χρόνο και 4.000 επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας, καθώς και μεγάλο αριθμό ακτινοθεραπευόμενων ασθενών»
τόνισε ο κ. Φιλόπουλος, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία να ενισχύσει με προσωπικό το Κέντρο. «Αυτό είναι απαραίτητο» είπε «διότι το Κέντρο όταν λειτουργήσει πλήρως θα εξυπηρετήσει τόσο τους ασθενείς και το σύνολο της κοινωνίας όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος πρέπει να επενδύσει στην ημερήσια νοσηλεία».
Οπως είπε ο κ. Φιλόπουλος, εκεί όπου λειτουργούσε ως σήμερα η βραχεία νοσηλεία θα δημιουργηθεί χώρος για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς με μακρά νοσηλεία.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Κέντρου «Νίκος Κούρκουλος» ξεκινά τη Δευτέρα με ασθενείς του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος (υπέρηχοι και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις). Τα ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί. Τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα. Θα ακολουθήσουν ο παθολογικός και ο χειρουργικός τομέας. Για τη στελέχωσή του έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις 13 επικουρικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι – ογκολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι κ.ά.) και 30 νέων επικουρικών νοσηλευτριών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk