Φώτης Κουβέλης: «Η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος»

«Επιδίωξή μας είναι ο τόπος να γυρίσει σελίδα, με τρόπο υπεύθυνο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο» επισημαίνει ο Φώτης Κουβέλης

«Επιδίωξή μας είναι ο τόπος να γυρίσει σελίδα, με τρόπο υπεύθυνο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο» επισημαίνει ο Φώτης Κουβέλης στο «Βήμα της Κυριακής». Η πολιτική αλλαγή, σημειώνει, δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος και εκτιμά ότι η παρουσία στη Βουλή της συμπαράταξης «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» μπορεί να αποδειχθεί το στοιχείο που θα σφραγίσει καταλυτικά μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το θέμα δεν είναι να υπάρξει απλώς μια νέα διακυβέρνηση, αλλά ένα προοδευτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες .
Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του συνδυασμού που συγκροτήσατε;
«Επιδίωξή μας είναι ο τόπος να γυρίσει σελίδα, με τρόπο υπεύθυνο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Η παρουσία στη Βουλή της συμπαράταξης Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να αποδειχθεί το στοιχείο εκείνο που θα σφραγίσει καταλυτικά μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος. Πρέπει να γίνει με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να απεγκλωβίσει την κοινωνία από τον βραχνά της λιτότητας και τον εφιάλτη της ανεργίας».
Δεν είναι ωστόσο όλοι οι οικολόγοι μαζί σας…
«Είναι αυτοί που δεν θέλησαν να διαχυθούν σε άλλα κόμματα ή να απορροφηθούν από αυτά. Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη με τους οποίους συνεργαζόμαστε στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, διατηρούν την αυτονομία τους. Δεν σπεύδουν να καταλάβουν τις θέσεις που τους προσφέρθηκαν – αν και στις τάξεις τους περιλαμβάνονται ορισμένα από τα γνωστότερα στελέχη του οικολογικού χώρου, όπως ο Νίκος Χρυσόγελος και η Ολγα Θεοδωρικάκου. Η εκλογική συνεργασία μας έρχεται να μπολιάσει τον λόγο της ανανεωτικής Αριστεράς με τον πλούτο των ιδεών της πολιτικής οικολογίας. Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες».
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, πάντως, δεν ενθαρρύνουν το εγχείρημά σας. Από βασικός παίκτης της πολιτικής σκηνής φαίνεται ότι οδηγείστε στο περιθώριο.

«Θα πρότεινα να κάνετε λίγο υπομονή. Η δημοσκοπική εικόνα, έτσι όπως καταγράφεται σήμερα, προφανώς και δεν μας ικανοποιεί. Εχω τη βεβαιότητα, ωστόσο, ότι θα μπούμε στη Βουλή, γιατί η πολιτική ζωή και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια δύναμη ευθύνης που θα συμβάλει ώστε η χώρα να μετακινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, παραμένοντας στις ράγες της ευρωζώνης».
Στραφήκατε προεκλογικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που σας πείθει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερη η πορεία της χώρας;

«Αποτελεί πεποίθηση μου – το προανέφερα άλλωστε – ότι η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος. Η πορεία της χώρας θα είναι καλύτερη εάν από τις σημερινές αδιέξοδες πολιτικές περάσουμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και στην οικονομία, με τρόπο φερέγγυο και υπεύθυνο. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Η νέα σελίδα δεν θα γραφεί ούτε με μαξιμαλισμούς ούτε με την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων».
Εγκαταλείψατε όμως τον διάλογο με την Κεντροαριστερά.
«Δεν εγκαταλείψαμε εμείς τον διάλογο. Ο χώρος στον οποίο αναφέρεστε – και κυρίως το ΠαΣοΚ και η ηγεσία του – εγκατέλειψε την Κεντροαριστερά και, υιοθετώντας συντηρητικές πολιτικές, συμπορεύθηκε με τη ΝΔ. Αντιθέτως, θα σας θυμίσω ότι ανέλαβα προσωπικά από το καλοκαίρι πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, η οποία οδήγησε στις συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον χώρο της πολιτικής οικολογίας και συλλογικότητες του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Η αίσθηση που επικρατεί, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά σας «άδειασε»…
«Αποφεύγω προσεγγίσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία μας προσερχόταν με δύο προϋποθέσεις. Αν προτιμάτε, με δύο κόκκινες γραμμές: η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση, προεκλογικού ή μετεκλογικού χαρακτήρα, έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για εμάς ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτονομία μας. Οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, αλλά κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε ξαφνικά ως όρο την αποδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, γεγονός που ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας».
Και μετά τις εκλογές; Αν δεν μπείτε στη Βουλή τι θα κάνετε; Τι θα γίνει με τη ΔΗΜΑΡ; Θα επιδιώξετε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτή την υπόθεση η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα. Το θέμα δεν είναι να υπάρξει απλώς μια νέα διακυβέρνηση, αλλά ένα προοδευτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες και θα απεγκλωβίσει την οικονομία από το τέλμα που τη βύθισαν οι αδιέξοδες υφεσιακές πολιτικές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk