Δ. Στρατούλης: «Οι 9.500 που απολύθηκαν από το Δημόσιο με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας θα επιστρέψουν άμεσα

Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ για να απαλλαγούν από τη σταδιακή δήμευση της περιουσίας τους τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη περιουσία. Έχει υπολογίσει ότι θα χαθούν 2 δις ευρώ που θα μπουν στο συνολικό πακέτο της Θεσσαλονίκης που στοίχιζε 11,3 δις και είχε πει σαφώς τις τέσσερις πηγές που θα αντλούνταν αυτοί οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος. Πρώτον, θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Καταλαβαίνετε ότι με κοινή συμφωνία, ορισμένα πράγματα έτσι παγώνουν. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για τις δανειακές συμβάσεις θα γίνει για να διαγραφεί, για να απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους. Μνημόνια εμείς έχουμε πει ότι δεν αποδεχόμαστε. Οι δανειακές συμβάσεις είναι για τα λεφτά, τα μνημόνια είναι για τα μέτρα. Μνημόνια και μέτρα, εμείς δεν δεχόμαστε. Η χώρα μας, εφόσον χρειάζεται να δανείζεται, θα δανείζεται όπως οι υπόλοιπες κανονικές χώρες. Χωρίς μνημόνια και εξευτελιστικά προαπαιτούμενα. Η τρόικα γιατί να ξαναέλθει; Εμείς, όταν θα αναδειχθούμε σε κυβέρνηση, το πρώτο δεν θα είναι να συζητάμε για εφαρμογή προαπαιτουμένων, αλλά για εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να φύγουν μνημόνια και τρόικες.»

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Σας λέω ότι έχουμε έτοιμα, πανέτοιμα 8 νομοσχέδια, υπογεγραμμένα. Τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής μας θα τα καταθέσουμε. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 13ης σύνταξης για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ, κατάργηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, προστασία από απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση πολιτικής επιστράτευσης απεργών, μια σειρά μέτρα για τα ΑμΕΑ. Πρώτο μέτρο από τα συμβολικά θα είναι η επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους ηλικιωμένους, στα 360 ευρώ, για όσους κυρίως ήταν ομογενείς.»

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα

«Οι 9.500 που απολύθηκαν με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα επιστρέψουν. Το κόστος είναι πολύ μικρό. Η αξιολόγηση αυτής της μορφής καταργείται και το έχουμε ανακοινώσει στο πρόγραμμά μας. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά με σύγχρονες διαδικασίες, αξιοκρατικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.»

Για τις τράπεζες

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που είναι και ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές και δεν έχουν κανένα πρόβλημα σήμερα και νομίζω ότι η όποια παραπέρα συζήτηση γι’ αυτό το θέμα πλέον βλάπτει και τις ίδιες τις τράπεζες και την εθνική μας οικονομία.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk