Σε ανοιχτή γραμμή Χαρδούβελης-Στουρνάρας

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται πλέον ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν κλυδωνισμοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται πλέον ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν κλυδωνισμοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι δύο άνδρες είχαν μακρά τηλεφωνική συνομιλία πριν από λίγες ημέρες ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, όπως και συνέβη.
Ο κ. Χαρδούβελης θα παραμείνει στη θέση του ως τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ενώ δεν είναι απίθανο να εκπροσωπήσει την ελληνική οικονομία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, την επομένη των εκλογών.
Από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν τη θεσμική ουδετερότητα των εκπροσώπων της τρόικας κάτι που συνέβη με τις δηλώσεις των κ.κ. Μάριο Ντράγκι (EKT) και Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) καθώς και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Βέβαια τα όσα λέγονται στις ανεπίσημες επαφές κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και συμβαδίζουν με το κύμα αβεβαιότητας που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι ημερομηνίες
Με δεδομένο ότι η παράταση του μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και ότι δεν έχει αποφασιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα από την 1η Μαρτίου, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν δύο ημερομηνίες:
-Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
-Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Η πίεση που θα αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση στις δύο αυτές συνεδριάσεις θα είναι σημαντική καθώς θα εκκρεμεί η απόφαση για το πως θα πορευτεί η χώρα από το Μάρτιο και μετά.
Η τρόικα
Με βάση την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, το «κλειδί» που θα ανοίξει το δρόμο για το «δίχτυ ασφαλείας» ΕCCL, «χωρίς τρόικα» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Πιερ Μοσκοβισί, είναι η ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης μέσω τετ-α-τετ επαφών με την τρόικα.
Οι απευθείας επαφές, οι οποίες έχουν ουσιαστικά διακοπεί από το δεύτερο ραντεβού στο Παρίσι στις 27 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, αν υποτεθεί ότι αυτή θα επιδιώξει την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός των προθεσμιών που αποφάσισε το Eurogroup και ψήφισαν στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Τα διαθέσιμα
Οπως δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως τον Μάρτιο. Την άποψη ότι δεν «υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες» διατύπωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Η δεύτερη «ανάγνωση», την οποία επεξεργάζονται οικονομικοί αναλυτές και ορισμένα στελέχη της τρόικας, λέει ότι το κράτος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμη και ως το μήνα Ιούλιο, μήνας που λήγουν υποχρεώσεις 3,9 δισ. ευρώ.
Τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια του Ευρωσυστήματος, δηλαδή στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Χωρίς αμφιβολία αυτή η εκδοχή θα είχε μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία. Θα έπληττε σοβαρά την ήδη περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά αλλά και την ανάπτυξη. Για να υλοποιηθεί το σενάριο θα πρέπει να συμβούν τα εξής:
-Οι κρατικές δαπάνες θα μπουν σε φάση «έκτακτης ανάγκης». Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και θα διατηρηθεί (ή και θα αυξηθεί ελαφρώς) ο ήδη μεγάλος χρόνος αναμονής για την απόδοση των συντάξεων.
-Το κράτος θα συνεχίζει να δανείζεται μέσω repos από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και παράλληλα θα εκδίδει έντοκα τα οποία θα αγοράζουν οι τράπεζες με άδεια της ΕΚΤ (εφόσον δοθεί).
-Το τρίτο, και πιο επώδυνο «σετ» μέτρων έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι θα «παγώσουν» οι επιστροφές φόρων αλλά και του ΦΠΑ, κίνηση που θα έπληττε σοβαρά τη ρευστότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk