Συρία: Καταστράφηκαν 290 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, ανακοίνωσε, την Τρίτη, το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, ανακοίνωσε, την Τρίτη, το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, το UNITAR διαπίστωσε ότι 24 μνημεία ή πολιτιστικοί χώροι έχουν καταστραφεί πλήρως, 189 έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ή αρκετά μεγάλες ζημιές και 77 έχουν πιθανόν υποστεί ζημιές.

Πρόκειται για «μία ανησυχητική απόδειξη των συνεχιζόμενων καταστροφών που συντελούνται στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας», αναφέρει σε νέα του έκθεση το Ινστιτούτο.

«Οι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να διασωθεί όσο περισσότερο γίνεται αυτή η σημαντική κληρονομιά για την ανθρωπότητα», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στους αντικαθεστωτικούς έχουν προκληθεί σημαντικές καταστροφές σε ιστορικούς χώρους και κτίρια σε όλη τη Συρία.

Οι τάφοι στην πόλη Παλμύρα της ερήμου (σ.σ.: την μυθική πόλη των Φοινίκων) απειλούνται με λεηλασίες, ενώ έχουν καταστραφεί ρωμαϊκοί ναοί.

Η έκθεση καταγράφει εκτεταμένες καταστροφές σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένων Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κυρίως στη βόρεια πόλη Χαλέπι.

Και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην εμφύλια διαμάχη έχουν χρησιμοποιήσει ως στρατιωτικές βάσεις αρχαία φρούρια. Ο στρατός έχει τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στην Ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κάστρα στον κόσμο.

Παράλληλα, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατέλαβαν το ηλικίας 900 ετών κάστρο Κρακ των Ιπποτών, το οποίο ανακατέλαβε ο στρατός τον Μάρτιο αλλά έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Από τις δορυφορικές φωτογραφίες προκύπτει ακόμη ότι ιστορικοί χώροι στην πόλη Ράκα καθώς και η πόλη-όαση Παλμύρα, η οποία μνημονεύεται για πρώτη φορά τη 2η χιλιετία π.Χ, έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές. Στη βόρεια Συρία έχουν καταστραφεί η αρχαία πόλη Βόσρα και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί από τη Βυζαντινή περίοδο, σύμφωνα με το UNITAR.

Οι τζιχαντιστές έχουν επίσης καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους, τους οποίους θεωρούν αιρετικούς.

Μνημεία και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη Συρία, όπως το Τέμενος των Ομαγιαδών στο Χαλέπι, έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια.

Ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων, ο Μααμούν Αμπντουλκάριμ, δήλωσε τον περασμένο χρόνο στο Ρόιτερς ότι δεκάδες χιλιάδες τεχνουργήματα, ηλικίας μέχρι και 10.000 ετών, έχουν μεταφερθεί σε ειδικές αποθήκες προκειμένου να μην λεηλατηθούν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο στη Συρία, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 έπειτα από λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Άσαντ και την βίαιη καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk