Βενιζέλος: Υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα η σχέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την ΕΚΤ

Την πρότασή του για συναινετική εκλογή Προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Την πρότασή του για συναινετική εκλογή Προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. O πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέφερε την πρόταση του για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία διευκρίνισε «δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητος».

Έκλεισε με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια για άλλη κυβέρνηση υπό την παρούσα Βουλή και αποσαφήνισε ότι μιλά για συστράτευση «σε μια πανεθνική προσπάθεια διότι τώρα είναι η στιγμή να πετύχουμε αυτά τα οποία πρέπει να πετύχουμε ως τόπος. Και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους, οι οποίες δεν μπορεί να κρατάνε κλειστά χαρτιά τα οποία δεν υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους και όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να βοηθήσει τώρα», παρατήρησε.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Βενιζέλος αναφέρει επίμονα τις λέξεις εθνική συναίνεση και συνευθύνη. Καταθέτει επίσης ξανά και ξανά την ίδια πρόταση:

-Συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, η οποία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του λήγοντος στις 31 Δεκεμβρίου ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς μνημόνιο, χωρίς την τρόικα, αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης εάν χρειαστεί, σε σχέση με τις αγορές.

-Μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, δηλαδή τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να τα αντλήσει από τις αγορές.

-Διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέδειξε το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που απειλούν τη χώρα. Η μεγάλη δύναμη πυρός, είπε, αυτή που στηρίζει την Ευρωπαϊκή οικονομία, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όλες τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες -εμείς έχουμε 4 στις περίπου 130 της Ευρώπης- είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει, πρέπει, ειδικά σε μια περίπτωση όπως η Ελλάδα, να έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα του προγράμματος ή της διαδόχου καταστάσεως. Και εφόσον το πρόγραμμα λήγει εκ των πραγμάτων στις 31 Δεκεμβρίου, έχουμε μια τεχνική παράταση δυο μηνών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε την προληπτική πιστωτική γραμμή νομικά ολοκληρωμένη για να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είναι πραγματικά το βαρύ πυροβολικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε.

Αρνήθηκε ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εφαρμόζουν μια στρατηγική εκφοβισμού του λαού.

«Προσωπικά ότι είμαι ριζικά, κατηγορηματικά αντίθετος στις στρατηγικές του φόβου και του εκφοβισμού και δεν περνάνε οι στρατηγικές αυτές σε ένα λαό και κυρίως στον ελληνικό λαό, που έχει περάσει τόσα και τόσα. Είμαι όμως απολύτως υπέρ της στρατηγικής της αλήθειας. Δεν μπορεί να μην πούμε την αλήθεια, δεν μπορεί να μην επισημαίνουμε προβλήματα, κινδύνους. Άρα όχι στη στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού, αλλά ναι στη στρατηγική της αλήθειας. Όχι στη στρατηγική των ψευδαισθήσεων όχι στη στρατηγική της αυταπάτης όχι στη στρατηγική της δημαγωγίας και του ψέματος, γιατί αυτή η στρατηγική είναι δέκα φορές χειρότερη από οποιαδήποτε στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού», σημείωσε.

Επιπλέον επανέλαβε την έκκληση του προς τους εταίρους και τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του ελληνικού λαού. «Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει μόνος του, χωρίς εξωτερικές πιέσεις αλλά υπό την πίεση της αλήθειας, δηλαδή των γεγονότων και των καταστάσεων. Γιατί πρέπει να προστατεύσει το συμφέρον του», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι οι εκλογές δεν έχουν ήδη κριθεί και αν το νομίζουν αυτό κάποιοι είναι γελασμένοι. Για αυτό, πρόσθεσε, έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδειχθεί ο ρόλος και ο στόχος του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης σύσσωμης. «Η Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας. Θέλουμε να είναι ο τρίτος αυτόνομος πόλος. Η συσπείρωση της παράταξης προϋποθέτει την ενότητα του ΠαΣοΚ και ως Πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχω την υποχρέωση, έτσι το αντιλαμβάνομαι έτσι το αντιλήφθηκα σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, να εγγυηθώ την ενότητα του ΠαΣοΚ και να απευθύνω διαρκώς την πρόσκληση της ενότητας και της συσράτευσης, χωρίς καμία εξαίρεση και αδιαφορώντας για οτιδήποτε έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και δεν απαντώ σε οποιαδήποτε επίθεση και σε οποιαδήποτε κριτική, γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα μείζονα στα ελάσσονα», είπε. Η πρόσκληση προφανώς απευθύνεται στον Γιώργο Παπανδρέου και στα στελέχη και τους βουλευτές που συντάσσονται μαζί του μια και ο πρώην πρωθυπουργός μιλά την Πέμπτη το βράδυ στην Κοζάνη και η τοποθέτηση του αναμενόταν με ενδιαφέρον.

Η πρόσκληση απευθύνεται επίσης στις δυνάμεις της ευρύτερης παράταξης «και υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, που δείχνουν και την υπευθυνότητά τους στη Βουλή, τώρα, στην κρίσιμη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε ισότιμη βάση, με απόλυτο σεβασμό σε όλους.

Από την άλλη μεριά πρέπει να προχωράμε όσοι είμαστε παρόντες, αλλά με τις πόρτες ανοιχτές, ολάνοιχτες. Γιατί είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική, εάν επιβάλλουν τις εκλογές. Αν κάνουν αυτή την αλόγιστη επιλογή», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk