9+1 ακραίες προβλέψεις του 2015

Το 2015 θα είναι µια δύσκολη χρονιά αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να χαρακτηριστεί ιστορικά το ναδίρ της τρέχουσας κατάστασης.

Το 2015 θα είναι µια δύσκολη χρονιά αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να χαρακτηριστεί ιστορικά το ναδίρ της τρέχουσας κατάστασης. Ο πληθωρισµός βρίσκεται στο χαµηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, τα επιτόκια κινούνται εξίσου πτωτικά, ενώ ο κλάδος ενέργειας παρουσιάζει σηµαντικά χαµηλότερες τιµές. Οι ακραίες προβλέψεις αποτελούν µια άσκηση στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται δέκα σχετικά αµφιλεγόµενες και µεταξύ τους άσχετες ιδέες που θα µπορούσαν να ανατρέψουν τον επενδυτικό µας κόσµο» ανέφερε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονοµολόγος της Saxo Bank.

Η επικείµενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο ΗΒ µε πτώση των τιµών κατά 25% το 2015.

Ο πληθωρισµός της Ιαπωνίας αυξάνεται στο 5%, απόρροια της διαρκούς εκτύπωσης χρήµατος που υποσκελίζει την εµπιστοσύνη στο γεν.

Η Κίνα υποτιµά το γουάν κατά 20% στην προσπάθειά της να εισαγάγει πληθωρισµό και ζήτηση.

Ο Ντράγκι παραιτείται από την ΕΚΤ σε µια προσπάθεια να οδηγήσει τους Γερµανούς να συµπλεύσουν µε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ προκειµένου να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην Ιταλία.

Η κατάρρευση των τιµών πετρελαίου και ο σκληρός οικονοµικός ανταγωνισµός από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ρωσίας την οδηγούν σε πτώχευση, οδηγώντας και σε διπλωµατική λύση στο πρόβληµα της Ουκρανίας.

Διαδικτυακές παραβιάσεις µαστίζουν το ηλεκτρονικό εµπόριο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας Μπαρνταρµπούνγκα «εξαφανίζει» το καλοκαίρι για την Ευρώπη, µε τις τιµές των σιτηρών να διπλασιάζονται.

Τα προθεσµιακά συµβόλαια του κακάο φθάνουν στα 5.000 δολάρια ανά τόνο καθώς η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σε παγκόσµιο επίπεδο, µε τις προτιµήσεις του δυτικού κόσµου να στρέφονται προς τη µαύρη σοκολάτα και την όρεξη της Ασίας να αυξάνεται. Με την προσφορά να επηρεάζεται λόγω των φόβων για τον ιό Εµπολα και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε βασικές παραγωγικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, ο πλανήτης καταναλώνει πολύ περισσότερο κακάο από όσο παράγει. Αυτό οδηγεί τις τιµές του κακάο σε ύψη-ρεκόρ το 2015, άνω των 5.000 USD ανά τόνο.

Τα spreads των εταιρικών οµολόγων υψηλής απόδοσης διπλασιάζονται. Η τελική κατάρρευση της αγοράς χρεογράφων υψηλών αποδόσεων θα αποτελέσει ένα ακόµη ισχυρό πλήγµα για την αδύναµη οικονοµία της Ευρώπης.

Μεγάλη Βρετανία

Η έξοδος από την ΕΕ

Το Κόµµα Ανεξαρτησίας του ΗΒ (UKIP) συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στις εθνικές εκλογές και συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισµού µε τους Συντηρητικούς που προαναγγέλλουν δηµοψήφισµα για τη συµµετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ το 2017. Το κρατικό χρέος της χώρας αυξάνεται κατακόρυφα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk