Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαγδάτη, που επικεντρώνεται σε συνομιλίες για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τις ΗΠΑ να διευρύνουν την παρουσία τους στον πόλεμο κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ.

Ο Χέιγκελ αναμένεται να συναντηθεί με αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Κατά την άφιξή του o Χέιγκελ μίλησε σε αμερικανούς και αυστραλούς στρατιώτες και τους ευχαρίστησε για το έργο τους. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να βοηθήσουν τους Ιρακινούς κατά των τζιχαντιστών αλλά ότι, στο τέλος, η επιτυχία της εκστρατείας αυτής κατά των τζιχαντιστών θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Είναι η χώρα τους, αυτοί θα πρέπει να την κυβερνήσουν», είπε.

Κάλεσε τους ιρακινούς ηγέτες να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ενωτική, ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψης, ο Χέιγκελ τόνισε ότι ο ιρακινός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις αποκτούν δυναμική. «Είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Είναι δύσκολη. Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα υπάρξουν νίκες» είχε δηλώσει τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους στο Κουβέιτ.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χέιγκελ στο Ιράκ και, όπως φαίνεται, η τελευταία, καθώς ο αμερικανός υπουργός Άμυνας θα αντικατασταθεί σύντομα από τον Αστον Κάρτερ.

Ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τέρι είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι χώρες μέλη του συνασπισμού είναι έτοιμες να αναπτύξουν περί τους 1.500 άνδρες στο Ιράκ για να κλιμακώσουν τη μάχη κατά της ISIS.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε τον διπλασιασμό του αριθμού των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο οποίος πλέον ανέρχεται σε 3.100, καθώς ο στρατός αναπτύσσει τους συμβούλους του και ξεκινά την εκπαίδευση των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων.