Γερμανία: Πορείες κατά των μεταναστών στη Δρέσδη

Κανείς πια στη Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει κάθε εβδομάδα στη Δρέσδη: Κίνημα «εκτός πολιτικών γραμμών» καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» και γίνεται πλατφόρμα αντιμεταναστευτικών συνθημάτων.

Κανείς πια στη Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει κάθε εβδομάδα στη Δρέσδη: Κίνημα «εκτός πολιτικών γραμμών» καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» και γίνεται πλατφόρμα αντιμεταναστευτικών συνθημάτων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών στα κρατίδια είναι ανήσυχοι και προειδοποιούν, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, πως οι κινητοποιήσεις είναι απόπειρα μεταφύτευσης ακραίων απόψεων στο «κοινωνικό κέντρο» την ώρα που κάθε διαδήλωση του «κινήματος Pegida» φουσκώνει -όπως και οι αντιδιαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η όγδοη κατά σειρά πορεία των «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης» -εν συντομία Pegida- στη Δρέσδη. Τα συνθήματα ήταν στρέφονταν εναντίον του ισλαμικού «φανατισμού» που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί τα θεμέλια δυτικών κοινωνιών προφανώς με όχημα τους μετανάστες με ισλαμικό υπόβαθρο.

Τα συνθήματα ήταν τα ίδια με τις προηγούμενες φορές, αλλά οι αριθμοί όχι: Αυτή τη φορά το «παρών» έδωσαν 10.000 άτομα. Οι αριθμοί έχουν φουσκώσει από τις πρώτες κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο.

Το ίδιο όμως ισχύει και για το κίνημα αντίθεσης στο Pegida. Την Δευτέρα, βρέθηκαν απέναντι στην κινητοποίηση με τα πανό εναντίον του «θρησκευτικού φανατισμού» άλλα 9.000 άτομα, που είχαν δώσει με τη σειρά τους το «παρών» σε διαδήλωση υπέρ της ανοικτής κοινωνίας που είχαν εξαγγείλει σειρά φορέων -από τοπικές εκκλησίες μέχρι το ιδιαίτερα δραστήριο αντιφασιστικό μέτωπο της Δρέσδης.

Η αστυνομία που χώριζε τις δύο διαδηλώσεις απέτρεψε τον κίνδυνο «τεταμένης συνάντησης» των δύο διαδηλώσεων.

Η διοργάνωση του Pediga φροντίζει ώστε να δίνει την εικόνα πως το κλίμα των κινητοποιήσεων είναι ειρηνικό, με ισχυρή περιφρούρηση που θέλει να αποφύγει τις άσχημες εικόνες στις τηλεοπτικές κάμερες.

Κι αυτό, έστω κι αν τα όσα λένε οι ομιλητές στη συγκέντρωση στρέφονται κατά πάντων: Tων «καθαρμάτων», της «πολιτικής που είναι βρωμισμένη από την Αριστερά», των «ψευτών δημοσιογράφων», των «ξενοδοχείων για μετανάστες ενώ οι συνταξιούχοι δεν έχουν παροχές».

«Οι πολίτες κινδυνεύουν να γίνουν όργανα»

Κινητοποιήσεις τέτοιου είδους δεν είναι εντελώς πρωτόγνωρες στη Γερμανία. Επίσης τον Οκτώβριο, εμφανίστηκε το κίνημα «Χούλιγκαν εναντίον Σαλαφιστών» (HoGeSa) στην Κολωνία -ως «αντίδραση» σε συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και Κούρδων και Γεζίντι στους δρόμους του Αμβούργου και του Τσέλε στις αρχές του μήνα.

Εκείνα τα επεισόδια ήταν η αφορμή τόσο των κινητοποίησεων του HoGeSa όσο και του Pegida -όπως τουλάχιστον λέει ο ιδρυτής και αρχηγός του Pegida, Λουτς Μπούχμαν. Ο Μπούχμαν είναι μία μάλλον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με τις εφημερίδες να επιμένουν στη σωρεία προβλημάτων που είχε με το νόμο για ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, όσο κι αν η παρουσία ακροδεξιών είναι εμφανής, αρκετοί επισημαίνουν πως το «παρών» δίνει κόσμος που δεν είχε νωρίτερα οργανωμένη συμμετοχή σε ακραίες πολιτικές ομάδες ή δεν (θεωρεί ότι) ταυτίζεται με την ακροδεξιά.

Όπως ενδεικτικά σημειώνει η Suedeutsche Zeitung, το ίδιο συμβαίνει με άλλους είδους κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας σε διάφορα σημεία της Γερμανίας.

«Θορυβημένοι πολίτες», όπως τους χαρακτηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αντιδρούν στην κατασκευή κέντρων υποδοχής προσφύγων στις περιοχές τους.

«Δεν είμαι ακροδεξιός, αλλά…», «δεν είμαστε ρατσιστές, όμως…» «δεν γίνεται να μην μπορούμε να λέμε ότι…» είναι, όπως αναφέρει η FAZ ο τρόπος με τον οποίο απαντούν όσοι ερωτώνται για τη συμμετοχή τους σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Την Τρίτη, το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων προειδοποίησε για τον κίνδυνο έντασης και ξενοφοβικής βίας που μπορεί να ελλοχεύει σε κινητοποιήσεις όπως η pegida.

«Οι επικεφαλείς του ανάβουν την φωτιά της υποκίνησης μίσους εναντίον ξένων και των φόβων και των προκαταλήψεων εναντίον των μουσουλμάνων» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ είπε ότι οι πολίτες για τις πεποιθήσεις τους, αλλά πρέπει να «προσέχουν να μην γίνονται όργανα ακραίων πολιτικών απόψεων, που δεν πιστεύουν οι ίδιοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk