Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πιθανής εξάπλωσης ακραίων ισλαμιστών ή τζιχαντιστών, της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στη χώρα μας οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας, παράλληλα, συνεχείς ελέγχους στα σύνορα και το εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, επικεντρώνονται στους ελέγχους κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχονται από διάφορα σημεία ελέγχου της χώρας μας, κατευθυνόμενα προς Συρία, μέσω Τουρκίας.
Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Βασίλειος Καπερνάρος με αφορμή τη πρόσφατη τελετή των μουσουλμάνων στον Πειραιά που έφερε τον τίτλο «αποτρόπαιες τελετουργίες από Μουσουλμάνους κατά τον εορτασμό της Ασούρα».
Σχετικά με την τελετή τονίζεται ότι δεν υπήρχε λόγος για να απαγορευτεί και αναφέρεται ακόμη πως «οι διαβιούντες στη χώρα μας αλλοδαποί –μουσουλμάνοι το θρήσκευμα προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, κατοικούν δε και εργάζονται κατά κύριο λόγο στην Αττική, με παρουσία, ωστόσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με ενημέρωση μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας, σας πληροφορούμε ότι αυτοί ακολουθούν, κατά κύριο λόγο, μετριοπαθή ενδοθρησκευτικά ρεύματα του Ισλάμ χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν διαπιστωθεί ύποπτες εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή οργανωμένοι εξτρεμιστικοί ισλαμιστικοί πυρήνες που να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια».

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι: «Η Ελληνική Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδελεχή έρευνα και παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας του ισλαμιστικού στοιχείου, που πιθανόν να στρέφεται κατά της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, ενώ, παράλληλα, αναλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, εκδηλώνοντας μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και στηρίζονται σε αναλύσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου δράσης (μεταναστευτικές ροές) των μη νόμιμα διερχόμενων από τη χώρα μας αλλοδαπών. Πρόθεση μας είναι η αντιμετώπιση των μικτών μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας, με τρόπο που να διασφαλίζει τον επαρκή έλεγχο των συνόρων απέναντι στη μη νόμιμη μετανάστευση».
Επίσης στο έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από 26/10/2014 έως 4/11/2014 στη περιοχή Ρετσίνα του Πειραιά σε ένα μικρό στενό επί της οδού Δήμητρας 5, πραγματοποιήθηκε ο συγκεκριμένος εορτασμός και ο εν λόγω χώρος, στον οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγεται η εκδήλωση, αποκλείεται –προστατεύεται από τους ίδιους τους θρησκευόμενους, υψώνοντας μεγάλα πανιά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτελούν την προσευχή και τα έθιμα τους που τηρούν και απορρέουν από τη θρησκεία τους, αθέατοι.
Στην απάντηση επισημαίνεται ότι ελήφθησαν αυξημένα αστυνομικά μέτρα και σημειώνεται επιπλέον ότι «το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να είναι αυστηρά προσηλωμένο στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και των άλλων ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η συνέπεια της χώρας μας προς τις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της διεθνούς κοινότητας».