Το Gate Residence αποτελεί το νέο πρότζεκτ με οικολογική «συνείδηση» του γνωστού για τα πρωτοποριακά του σχέδια βέλγου αρχιτέκτονα Βενσάν Καλεμπό. Πρόκειται για ένα συγκρότημα υπερσύγχρονων κατοικιών που θα κατασκευαστεί στο Κάιρο της Αιγύπτου και το οποίο θα εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ενώ θα φιλοξενεί περί τα 1.000 διαμερίσματα.
Το κτιριακό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 450.000 τ.μ., θα διαθέτει ακόμη τρεις ορόφους γραφείων και ένα εμπορικό κέντρο τεσσάρων επιπέδων με χώρο στάθμευσης, παιδικό σταθμό και 24ωρο φαρμακείο.
Εμπνευσμένος από τα γεωμετρικά σχήματα της φύσης, ο σχεδιασμός του αποκαλύπτει τον έντονα «πράσινο» χαρακτήρα του. Ενσωματωμένα στο κτίριο θα υπάρχουν συστήματα μετατροπής του ανέμου και του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, καθώς και γεωθερμικά συστήματα ψύξης. Με τη βοήθεια του παθητικού συστήματος ελέγχου της θερμοκρασίας των κτιρίων, η θέρμανση και η ψύξη θα διαχέονται ομοιόμορφα στους εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει ανάγκη. Οι φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία των ταρατσών θα «περπατιούνται», γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα περιορίζουν τη διαθέσιμη έκταση. Ακόμη, οι πράσινοι τοίχοι του συγκροτήματος θα στοχεύουν επίσης στη «φυσική» εξισορρόπηση των θερμοκρασιών των εσωτερικών χώρων, ενώ σε ρόλο φίλτρου θα ανακυκλώνουν το νερό.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, οι εργασίες ανέγερσης του φουτουριστικού συγκροτήματος αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.

Ρομποτικό ποντίκι εν δράσει!

Ενα ρομποτικό παιχνίδι για… hi-tech γάτες δημιούργησε μια ομάδα Αμερικανών από την εταιρεία Petronics. To Mousr είναι το πρώτο ρομποτικό τρωκτικό το οποίο, με τη βοήθεια αισθητήρων, κάμερας 360 μοιρών και ενός μικροφώνου, είναι σε θέση να «αντιλαμβάνεται» τις κινήσεις της γάτας και να αντιδρά ανάλογα σε αυτές, ιντριγκάροντας το κυνηγετικό της ένστικτο και αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική της άσκηση –ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια που ζουν σε διαμέρισμα.

«Οι γάτες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται περιορισμένες σε ένα διαμέρισμα, διατηρούν το ένστικτο του κυνηγού αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν τα σωστά ερεθίσματα για να το εκφράσουν» εξηγεί η ομάδα πίσω από το Mousr.
Το ρομποτικό ποντικάκι διαθέτει LED στη θέση των ματιών του τα οποία αλλάζουν χρώμα σε περίπτωση που τα επίπεδα ενέργειάς του πέσουν σε σημείο που να απαιτείται φόρτιση.
«Επειτα από επισταμένες προσπάθειες, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα έξυπνο σύστημα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με δυνατότητα εντοπισμού του «εχθρού» μέσω τρισδιάστατου ήχου και αστραπιαίας επεξεργασίας των δεδομένων που λαμβάνει από τα μικρόσωμα αιλουροειδή» καταλήγουν οι ειδικοί.
Για την ώρα, το χαριτωμένο ποντικάκι με την πουπουλένια ουρά βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίων μέσω Kickstarter.
Λαμπτήρας «διώχνει» κλέφτες

Ονομάζεται BeOn και είναι ένας λαμπτήρας με… υψηλή νοημοσύνη ώστε να προσφέρει προστασία από τους κλέφτες! Πέρα από τις «υπηρεσίες» της ως μέσου φωτισμού, η λάμπα του μέλλοντος είναι σε θέση να παρακολουθεί τις συνήθειες του κατόχου της και να τις αναπαράγει όταν εκείνος λείπει διακοπές, δείχνοντας ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι.

Η λάμπα διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα ανταπόκρισης στο πάτημα του κουδουνιού. Ετσι, αν κάποιος εμφανισθεί στο κατώφλι του σπιτιού, η BeOn ανάβει όπως θα γινόταν αν ο ιδιοκτήτης βρισκόταν εκεί. Διαθέτει επίσης ειδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ακόμη και όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος.
Επειδή ωστόσο η νοημοσύνη πληρώνεται, η BeOn συνοδεύεται από… την τιμή των 160 ευρώ. Για την ώρα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την εντοπίσουν στο Kickstarter, ενώ η διάθεσή της αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο του 2015.

Πορτοφόλι-«φορτιστής»

Για όσους επιθυμούν να κυκλοφορούν με την ενεργειακή ασφάλεια στο… τσεπάκι τους τώρα υπάρχει το Mighty Power Wallet. Το πορτοφόλι που σε ρόλο φορτιστή υπόσχεται να μην αφήσει το κινητό ή το τάμπλετ ποτέ να σβήσει.

Στο εσωτερικό του, το δερμάτινο πορτοφόλι πάχους 2,5 εκ. δεν διαφέρει από κάποιο άλλο –διαθέτει θήκες για κάρτες και χαρτάκια, τα ειδικά διαχωριστικά για τα χαρτονομίσματα, όπως και την κλειστή θήκη για τα νομίσματα. Η κρυφή ενσωματωμένη μπαταρία 3.000 mAh συνδέεται π.χ. με ένα smartphone μέσω microUSB και προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισής του 1,5 φορά.
Και για τις κυρίες που αναζητούν κάτι πρακτικό και κομψό για τις εξόδους τους, υπάρχει και το Mighty Purse: ένας δερμάτινος φάκελος της ίδιας λογικής, ο οποίος μπορεί να φορτίζει συσκευές και ταυτόχρονα να τις φιλοξενεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ